Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CROISSANT S ĆEVAPIMA?! Amerikom se širi pošast čudnih slanih croissanta. Hoće li trend doći u Hrvatsku?

Eater je ovih dana objavio veliki članak o najezdi slanih croissanta u američkim pekarnicama. Eaterova apologija slanim croissantima trenutno je drugi najčitaniji tekst na najutjecajnijem američkom gastro portalu.  

Eater navodi desetine primjera neobičnih, katkad bizarnih slanih croissanta iz žanrovski različitih pekarnica, a njihovu popularnost pripisuje, naravno, društvenim mrežama, jer croissanti još od vremena cronuta, izmišljenog prije više od deset godina, spadaju u formate koji žive na društvenim mrežama. Eater je tako u croissanteriji Shakkar pronašao croissant sa – steakom i pomfritom.  

Kao primjere slanih croissanta bez granica, Eater navodi croissant u siru s mesom rakovice, pa croissant od ramena sa slaninom i jajem, croissant s kobasicom i grahom, a tu je i croissant s gljivama i rebarcima. Maham Qureshi, vlasnica Shakkara, kaže da svojim neobičnim croissantima želi ispričati priče o generacijama prije njene, pa zato Qureshi, porijeklom Pakistanka, priprema i snažno začinjene croissante koji odražavaju pakistanske gastronomske tradicije.  

Pekarnicu Relic u San Diegu vodi Derek Hadden, bivši fine dining chef, pa su njegovi croissanti dijelom sezonski orijentirani, dijelom se oslanjaju na kulinarske klasike. Relic, primjerice, peče croissant s cassouletom, i to tako da grah iz cassouleta pretvara u pire, kako bi zadržao okus cassouleta a izbjegao gmnjecavost.  

Dominique Ansel, izumitelj cronuta (cronut se, usput govoreći, dosad pojavio u više od 700 okusa), u svojoj novoj pekarnici promovira dvaput pečeni brioš s ljepljivom rižom i japanskim hot dogom koji se, naravno, fenomenalno prodaje; riječ je o još jednoj varijanti na temu slanih tijesta iz pekarnica.  

Ovo sve, naravno, može zvučati bizarno, da ne kažemo besmisleno, osobito s nutricionističkog stanovišta; što će vam ugljikohidrati na ugljikohidrate i masnoće na masnoće? Croissant je, sam po sebi, jedno od najmasnijih peciva.  

Ne bi nas, međutim, čudilo da trend slanih croissanta, pri čemu ne mislimo na klasične sendviče od croissanta sa šunkom i sirom, dođe u Hrvatsku.  

Hrvati se ionako hrane u pekarnicama, tako da širenje asortimana slanih pekarskih proizvoda teško može biti suvišno. Predlažemo, stoga, nekoliko originalnih hrvatskih verzija slanih croissanta:  

1. Croissant s ćevapima croissant s ćevapima mogao bi postati bestseler kao trendovska verzija pomalo zaboravljenih ćevapa u somunu.  

2. Croissant sa sarmom croissant sa sarmom mogao bi se napraviti s punjenjem za sarmu, kiselim zeljem i dehidriranim umakom za sarmu.  

3. Croissant sa svježim tartufima i kozjim sirom: ovaj luksuzni croissant u masovnijoj bi se verziji vjerojatno pretvorio u croissant s tartufatom.  

4. Croissant sa škampima i dehidriranom buzarom, kao kvarnerska pekarsko-morska delicija.  

5. Croissant s kamenicama, kao novi, popularni pristup stonskoj kamenici.  

6. Croissant s istarskim maslinovim uljem i pastom od maslina.  

7. Croissant sa slanim srdelama, kao trendovska verzija viške ili komiške pogače.  

8. Croissant à la soparnik.  

Pecivo koje ionako ima hrvatski državni predznak možda bi se doista moglo masovno prodavati i s okusima hrvatskih nacionalnih jela.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.