Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Četvrti Bregfest, koji se u petak održavao u Laubi, pokazuje da se Plešivica, Međimurje, Zagorje, Moslavina pa i Zelina ubrajaju među važnija hrvatska vinogorja

U petak, 24. listopada, u zagrebačkoj galeriji Lauba održan je četvrti, dosad najveći BregFest, središnja manifestacija vina Bregovite Hrvatske. Pojam Bregovita Hrvatska (Hillside Croatia), kojeg je izmislio engleski marketinški guru i pokojni Tony Hodges, danas obuhvaća Plešivicu, Međimurje, Hrvatsko Zagorje, Moslavinu i Zelinu. Vina u svim tim područjima drastično rastu u kvaliteti, što je pokazao i današnji BregFest.  

U Laubi smo kušali tridesetak vina, što je premalo. Nismo imali snage za više uzoraka u kratkom vremenu. Ali i tih tridesetak vina govori o stalnom rastu vrijednosti vina u vinogradima i podrumima Bregovite Hrvatske.  

Dvanajščak Kozolov pjenušac Pozoj lakši je i lepršaviji nego u ranijim berbama. Luka Koščak donio je izvrstan rizling iz 2023. i potencijalno još bolji, premda zasad prezatvoren, rizling iz 2024., kao i vibrantni sauvignon i pjenušac od crnog pinota. David Štampar predstavio je poznatu selekciju visokokvalitetnih bijelih vina i pjenušaca; posebno nam se svidio sivi pinot iz 2023.  

Tea Dvanajščak Vuković
Luka Košćak

Marko Cmečnjak donio je mladi Müller Thurgau (rizvanac) iz 2025., koji bi se zbog intenzivne voćnosti i svježine morao prodati u idućih nekoliko tjedana. S druge strane, njegov macerirani X Pušipel sa srebrnom Decanterovom medaljom spada među najambicioznija međimurska vina.  

David Štampar

Franjo Kolarić s Plešivice točio je ono što mu je preostalo: pjenušac Blanc de Blancs od chardonnaya, kremast i užitak, no Kolarić ima malih problema s količinama. Unaprijed je rasprodao veći dio vina iz berbe 2025. Obitelj Šember također je na BregFest došla s malo vina jer su neka najpopularnija, poput Rosea Brut, davno rasprodana. Njihov crni pinot Vučjak iz 2023. spada među najozbiljnija crna vina s Plešivice.  

Dr. Ivana Puhelek

Na Mladininom štandu probali smo prvi njihov rizling s crnom etiketom Classy Erdoro, iz berbe 2023. Radi se o iznimno plemenitom, kompleksnom vinu koje se odmah ubrojilo među vodeće hrvatske rizlinge. Dr. Ivana Puhelek točila je svoj popularni portfolio, koji uključuje jedan od najboljih hrvatskih sauvignona, ali i iskričavi ružičasti pjenušac Lady B, kojeg bi idućeg ljeta trebao držati svaki hrvatski beach bar. Odmah kraj štanda gospođe Puhelek probali smo neobični Litterarii pjenušac od rizlinga, koji asocira na njemačke sektove.  

Vodeći moslavački vinari Voštinić-Klašnić i Košutić točili su zanimljiv asortiman škrelta i rizlinga. Robert Kopjar natočio nam je kremasti pjenušac od chardonnaya i vrlo dobar mirni chardonnay. No, apsolutni vrhunac našeg kušanja u Laubi priredio je zagrebački Zagorac Boris Drenški, čovjek koji stoji iza etikete Bodren.  Vina Bodren svojedobno su, prije mnogo godina, bila pretplaćena na zlatne Decanterove medalje.  

Boris Drenški

Zatim je Bodren poslovno potonuo, vina su se mijenjala, neki eksperimenti koje je Drenški poduzimao nisu pridonosili kvaliteti njegovih butelja. Međutim, danas smo probali Triptih iz 2020. godine, ledeno vino napravljeno od chardonnaya, rizlinga i sivog pinota. Bodrenov potpuno slatki ledeni Triptih iz 2020. jedno je od najimpresivnijih vina koja su se u zadnjih desetak godina pojavila na hrvatskom tržištu.  

Ne znamo hoće li brend Bodren preživjeti, ali Triptih iz 2020. godine, baš kao i druga ledena, monosortna vina iz iste berbe, ubrajaju se u najuži kvalitativni vrh hrvatskog vinarstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.