
U okviru promocije hrvatske gastronomije u Italiji, Hrvatska Turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Michelinov vodič organizirali su četveroručnu večeru u centru Milana. Na večeri je s velikim talijanskim chefom Carlom Craccom kuhao chef Bernard Korak, koji u obiteljskom restoranu na Plešivici ima jednu Michelinovu zvjezdicu.
Carlo Cracco jedan je od pionira moderne talijanske gastronomije. Craccov profesionalni uspon započeo je 1986. pod mentorstvom legendarnog talijanskog chefa Gualtiera Marchesija, utemeljitelja nove talijanske kuhinje i prvog talijanskog kuhara koji je dobio tri Michelinove zvjezdice u svom milanskom restoranu.
Cracco je učio i kod Alaina Ducassea i Alaina Senderensa. Po povratku u Italiju 1991., Cracco je postao glavni chef firentinske Enotece Pinchiorri, kojoj je donio treću Zvjezdicu, da bi 1996. otvorio svoj prvi restoran, Le Clivie u Piobesi d’Alba. Craccov najveći doprinos talijanskoj kuhinji počeo je s otvorenjem njegova resotrana u Milanu.
Njegove inovacije, stil i demokratizacija visoke kuhinje obilježili su cijelu jednu generaciju talijanskih chefova i restorana i uvelike formirali suvremenu talijansku scenu. Cracco je razvio ozbiljan poslovni sustav i zadržao status u Italiji do danas. “Ovo je bila jedna prekrasna večera i za mene osobno jako lijepo iskustvo iz kojeg sam puno naučio,” rekao je Bernard Korak, prvi hrvatski chef koji je ikad kuhao u Craccovu milanskom restoranu.
Carlo Cracco poznaje Hrvatsku, ne samo kao turist. Prije nekoliko godina kuhao je na večeri talijanskog veleposlanika u Esplanadi “Imate prekrasnu zemlju, a posebno me oduševila ljepota Kornata. No upoznati neku zemlju kroz kolegu s kojim surađuješ donosi sasvim novu dimenziju. Bernard mi je približio Hrvatsku i njegovu Zagrebačku županiju, ne samo kao destinaciju, već i kao gastronomsku regiju bogate tradicije. Hrvatska i Italija dijele sličnosti, blizinu, pa i neke zajedničke namirnice, ali ih koristimo na različite načine, što našim kuhinjama daje poseban karakter. Upravo te razlike u tradiciji, uz sličnosti u kulturi, ono su što nas chefove nadahnjuje, obogaćuje i potiče na još bolju suradnju. U tome leži prava kvaliteta, u razmjeni, učenju i zajedničkom stvaranju“, kaže Cracco.
Na meniju Carla Cracca i Bernarda Koraka u Milanu bili su mekana šafranova salata, kavijar i ljutika, napuhane nori alge s hrenom i mortadelom, dimljene pastrve sa smokvom i kozjim jogurtom, vinogradski puževi uz koje se točio Korakov Sauvignon & Riesling 2017, ravioli del plin (mali pijemontski ravioli) s vrtnim umakom i crnim tartufom uz koje se točila La Ciola iz 2022, glavno jelo napravljeno je od mesa crne svinje i posluženo uz Korakov Pinot noir iz 2023, dok su u desertima briljirali šipak, kesteni i borovica u pairingu s Moscatom d’Asti iz 2024.
Projekt 4 Hands Dinner osmišljen je kao dijalog dvaju chefova koji dijele strast prema autentičnim lokalnim namirnicama i profinjenoj estetici kuhanja, a gosti su kroz šest sljedova i pomno odabrana vina imali priliku doživjeti priču ispričanu kroz tanjur i čašu, stoji u priopćenju Hrvatske Turističke zjaednice. Uz aukciju istarskih bijelih tartufa u londonskom Sotheby’su, ovo je najbolja i najambicioznija službena promocija hrvatske gastronomije zadnjih godina. Nadamo se da će se inteligentni trend nastaviti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.