
Krumpiri su poharali hrvatsku fast food scenu. Nakon senzacije u Zagrebu i Spud Buda koji je nekoliko mjeseci radio na kućicama da bi otvorio prostor u centru, počele su se otvarati imitacije u gotovo svim većim i manjim gradovima diljem zemlje.
Taj uspjeh ne treba previše čuditi. Hrvati obožavaju krumpir i on je vjerojatno najčešći prilog kućnim i restoranskim jelima. Još kad se tome pridoda i ogromna porcija, nekoliko kaloričnih nadjeva i marketing na društvenim mrežama, uspjeh je gotovo zajamčen. Moram priznati da mi cijeli taj koncept spudova, ta masa krumpira s prilozima, nikad nije bio osobito privlačan, iako začetnike trenda pratim već neko vrijeme na društvenim mrežama.
Jednom sam prije sedam godina slični stvar probao u Istanbulu i pomislio da se radi o solidnoj ideji, ali nisam ni pomislio da bi bilo kul da to netko otvori u Hrvatskoj. Nisam ni probao zagrebački spud u Spud Budu. Ali jučer se u Rijeci otvorila inačica nazvana Spudy. Mjesto radnje: preko puta ceste gimnazije Andrije Mohorovičića (ili Prve riječke hrvatske gimnazije). Bolje lokacije nema, doslovno je par koraka od ciljane publike.
Pa sam odlučio otići probati nešto o čemu govore svi lokalni mediji, ali i znatiželjnici koji nemaju previše veze s restoranskom scenom. Kad sam došao pred gimnaziju u redu je stajalo desetak ljudi. Dan prije Spudy rasprodao sve što je imao. Već sam pomislio da ću sigurno pola sata čekati svoj prvi spud. Ali riječki Spudy je nevjerojatno brz. Porcije se dijele kao na traci, rekao bih brže nego u McDonald’su, koji je cijeli brand izgradio na brzini i efikasnosti. Kako sam sreo poznanike ispred lokala, u brzini sam odličio naručiti krumpir s trganom svinjetinom.
U ponudi su još i trgana piletina, tuna, slanina i sir, sir i grah, chilli con carne i spud sa sarmicom kojeg sam ovog puta izbjegao jer mi je za sarme još nekako prerano. Porciju sam dobio nakon tri ili četiri minute. Ekipa koja radi u malom prostoru čini dosta uigrana, kao da im je drugi mjesec rada a ne drugi dan. I to je super, jer spudovi su fast food.
Trgana svinjetina stoji 10 eura. Možda se to može činiti puno za jelo kojem je glavna stavka krumpir, ali porcija je ogromna i dovoljna za dvoje prosječnih ljudi. Kalorijski je vjerojatno to trenutno najbolja vrijednost za novac u centru Rijeke, a vrlo vjerojatno i drugdje gdje se spudovi otvaraju. Sigurno je i da je spud najmanje štetan fast food u Hrvatskoj što se tiče zdravlja. Naravno, ovisno o tome kakvu verziju naručite.
Kakvi su međutim ti famozni spudovi? Pojedinačno gledajući, sastojci u sasvim korektni. Krumpir je pečen u kori, u cijeloj porciji nisam naletio na tvrdi, nekuhani dio krumpira. Nedostaje mu malo više soli, ali to je manja zamjerka. Meso je također dobro. Nema tvrdih komada ili žilica. BBQ umak je naravno industrijski i previše sladak pa je preuzeocijelo jelo. Sir se dobro topi i privlačno izgleda kad se sve pomiješa. Porciju naravno nisam mogao sam cijelu pojesti. Iako su pojedinačni sastojci iznenađujuće dobri, sveukupnni proizvod mi još uvijek nije privlačan.
Sve to izgleda kao masa svega, kao nešto što izašlo iz blendera. Ipak, mislim kako će Spudy u Rijeci biti nevjerojatno uspješan zbog lokacije, efikasnosti, brzine, dobre vrijednosti za novac i vrlo vjerojatno niskih ulaznih troškova. Makar na kraće staze. Hoće li nadživjeti trend jednom kad se on neminovno umori i ispuše, ostaje za vidjeti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.