Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Toni Borovina iz Mana2 postaje nova velika zvijezda hrvatske sommelierske zajednice

Pretprošlog smo petka imali važan poslovni sastanak u Manu2. Chef Hrvoje Kroflin priredio nam je jako umamiziranu, teksturalno višeslojnu juhu od svježih vrganja i lisičarki, škampe crudo i debeli, nježni file velikog oslića. Premda sommelier nije bio u smjeni, uživali smo u perfektnom wine pairingu: uz gljive su nam točili briljantnu Podveršičevu Rebulu iz 2011., a uz škampe i mola elegantni, svježi ali puni Mâcon.  

Bio je to najuspješniji pairing na daljinsko upravljanje koji pamtimo.   A iza daljinskog upravljača stajao je sommelier Mana2 Toni Borovina, koji, dakle, nije bio na poslu, ali je tko zna otkud odabrao izvrsnu vinsku pratnju uz naš ručak.  

Dvadesetpetogodišnji Toni Borovina nova je velika zvijezda hrvatske sommelierske scene. Gospodin Borovina ima bogomdani osjećaj za mirise kao Daniela Kramarić, strastvenu, nezajažljivu želju za učenjem kao Ivan Jug i gracioznost u servisu kao Pelegrinijev Brane Vukšić. S Borovinom možete satima pričati o vinima i stalno se čuditi s koliko činjenica raspolaže i što je sve probao.  

Borovina, nadalje, spada među one vinske profesionalce kojima nije žao ozbiljno potrošiti na vino. Kad je sa chefom Filipom Horvatom i još nekolicinom vinskih entuzijasta obilazio Burgundiju, Horvat i Borovina naručivali su boce čije su se cijene približavale četveroznamenkastim brojkama.Jedini način da stvarno naučite nešto ozbiljno o vinu jest da bar povremeno plaćate istinski vrijedna vina.  

Toni Borovina ušao je u proces polaganja četvrtog stupnja, dakle diplome WSET-u. Zatim planira učiti za Master of Wine, najdragocjeniju titulu u vinskoj industriji, i ne smatra da postizanje naslova Master of Wine može predugo trajati kao što se obično misli.  

Toni Borovina afirmirao se u Izakayi i Kiyomiju Davora Bienenfelda, da bi zatim prešao u ManO2. Toni Borovina već je danas, s 25 godina, jedan od tri najbolja aktivna sommeliera u Hrvatskoj. Provede li neko vrijeme u servisu najboljih svjetskih restorana, Borovina bi mogao postati relevantan protagonist internacionalne sommelierske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.