Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na masterclassu Bruna Paillarda u Dubravkinom putu osobito su se istakli NPU iz 2009. i Blanc de Blancs iz 2014.

U četvrtak ujutro, u zagrebačkom restoranu Dubravkin put održana je majstorska radionica prestižne šampanjske kuće Bruno Paillard. Na masterclassu koji je vodio elokventni Paillardov predstavnik Benoît Ferré, dvadesetak vinskih profesionalaca kušalo je osam Paillardovih vina. Bruno Paillard svoju je šampanjeriju osnovao 1981. godine.

Riječ je o manjoj vinariji koja proizvodi do 500 tisuća butelja godišnje; šampanjci su elegantni, sofisticirani i mogu vrlo dugo trajati. U Dubravkinom putu u četvrtak smo probali vibrantni Grand Cru Blanc de Noirs, moćni Grand Cru Blanc de Blancs, dugo odležavani Cuvée 72, koji nam se posebno svidio u verziji bez dosagea, vintage Blanc de Blancs iz 2014., Vintage Assemblage iz 2015. i Non Plus Ultra (NPU) iz 2009.

Najbolji su dojam ostavili Blanc de Blancs iz 2014. i NPU. Blanc de Blancs iz 2014. vertikalno je, vrlo svježe, rasplesano vino s prepoznatljivim citrusno-kremastim aromama i okusima. Dobar Blanc de Blancs često se opisuje kao krema s puno limuna.

Benoît Ferré, direktor izvoza u kući Bruno Paillard

Paillardov Blanc de Blancs morao bi se odlično piti uz škampe, jastoge, hlapove, jakovske kapice, kavijar, kao i uz vrlo jodiranu hranu poput ježinaca, trilja i kamenica. Paillardovi su šampanjci načelno veoma mineralni i puni krede, što ih, gastronomski govoreći, vodi prema sastojcima iz mora.

Non Plus Ultra iz 2009. potvrdio je renome jednog od najboljih šampanjaca na svijetu. NPU se izdvaja kompleksnošću i intenzitetom. Ovo prebogato, a opet perfektno elegantno, izbalansirano vino i poslije šesnaest godina puno je svježine i vibrantnosti. NPU spada u one rijetke šampanjce koji se mogu piti uz gotovo sve: od kavijara, preko sushija, do steakova.

Berba 2009. dala je svega 9.600 butelja. Šampanjce Bruno Paillard u Hrvatsku uvozi zadarski Atrox.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.