
Prije otprilike dvije, možda dvije i pol godine, vlasnici Ville Nai zamolili su nas da ih povežemo s uglednim hrvatskim chefom, koji je i u inozemstvu i u Hrvatskoj radio u Michelinovim restoranima. Dugootočkoj Villi Nai trebao je novi glavni chef, a gospodin o kojem je riječ imao je sve potrebne pretpostavke: dokazano razumijevanje hrvatske tradicijske kuhinje, poznavanje modernih internacionalnih kuhinja, visoku radnu etiku i dobar karakter; nekonfliktnu osobnost važnu kad radite u relativno izoliranoj otočkoj sredini.
Imao je i jako profesionalno ime, što može biti važno za svaki ambiciozni restoran i hotel. Poslije dvomjesečnog razmišljanja, naš je chef odbio posao u Villi Nai (čije restorane sada vodi jedan strani kuhar).
Što je bilo kasnije? Villa Nai prošli je tjedan dobila tri Michelinova ključa, ekvivalent tri Michelinove zvjezdice za restorane. Villa Nai jedini je hrvatski hotel s tri Michelinova ključa (primjerice, glasoviti rovinjski Grand Park dobio je samo jedan), što Villu Nai i službeno čini najboljim hrvatskim hotelom.
Chef o kojem pišemo u ovom tekstu (chefa nećemo imenovati jer ga ne želimo stavljati u fokus javnosti) mogao je, dakle, voditi kuhinju najboljeg hrvatskog hotela, ponosno gledati u Michelinove ploče na fasadi, kuhati s najboljim i najsvježijim sastojcima, poput živih jastoga iz kornatskih akvatorija, jutros ulovljenih trilja, brancina i škroina, povrća i voća iz hotelskog vrta, jaja iz hotelskog kokošinjca…Mogao je kuhati za goste koji rutinski, svakodnevno, piju Dom Pérignon i slična vina i uz to sasvim solidno zarađivati.
Umjesto svega toga, chef je postao konzultant za bistroe srednjih ambicija i neka vrsta televizijskog kuhara ili televizijskog voditelja. Možda je sretan i zadovoljan sa sadašnjom fazom karijere, to je njegova osobna stvar. A možda se katkad ipak upita: “Zašto sam, pobogu, odbio Barcelonu i odlučio ostati u Lokomotivi, Gorici i Rudešu?”
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.