Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA GODINA ZA HRVATSKI TURIZAM U 2026. Poreč i Split dobivaju dva velika superluksuzna hotela koji će zauvijek promijeniti te destinacije

Iduća bi godina mogla predstavljati dramatičnu prekretnicu u profilu hrvatskog turizma. Jedan od strateških problema hrvatske turističke industrije jest nepostojanje velikih luksuznih hotela koji cijele godine mogu privlačiti goste velike kupovne moći i koji imaju efekt multiplikatora ponude u svojoj destinaciji.  

Lijepo je i važno što Hrvatska ima spektakularnu Villu Nai s tri Michelinova ključa, ali Villa Nai ima samo osam soba. Dobro je što Hrvatska ima San Canzian i Villu Dubrovnik te resort Maslinu s jednim Michelinovim ključem, ali riječ je o manjim hotelima.  

Jedini zaista vrhunski veliki hotel na moru s međunarodno relevantnom gastronomijom, koji radi cijelu godinu, jest rovinjski Grand Park (jedan Michelinov ključ).  

A iduće godine, napokon, Hrvatska dobiva dva velika luksuzna hotela s pravih pet zvjezdica i s visokim gastronomskim ambicijama. Riječ je o Picalu u Poreču i o Marjanu u Splitu.  

Valamarov Pical trebao bi se otvoriti u proljeće 2026. Pical će imati čak 540 five-star soba i apartmana te veliki broj restorana i barova, uključujući i hrvatsko izdanje jednog glasovitog tršćanskog restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Pical će, napokon, pretvoriti Poreč u destinaciju vrhunskog turizma.  

Čemu će pomoći i restoran Ane Roš koji se otvara u prosincu ove godine, kao i luksuzni heritage hotel na porečkoj Rivi u kojem se nalazi bistro chefice Roš.  

Adris, pak, na splitskoj Zapadnoj obali iduće godine planira otvoriti hotel Marjan. Marjan će imati 285 soba s pravih pet zvjezdica i splitsku ekspozituru rovinjskog Michelinova restorana Cap Aureo chefa Jeffreya Velle.  

S obzirom na činjenicu da grad Split sada ukupno nema 200 soba s pravih pet zvjezdica i da je u sva tri dobra splitska hotela (Ambasador, Park i Briig) gastronomija relativno zanemarena, sasvim je jasno da će Marjan dramatično unaprijediti splitski turizam. A Marjanovi će gosti prirodno potaknuti rast ozbiljnije splitske restoranske scene.  

Zadnje dvije hrvatske turističke godine bile su izrazito turbulentne, s mnogo razloga za nesigurnost i pesimizam. Zahvaljujući otvaranjima Picala i Marjana, 2026. mogla bi hrvatskom turizmu donijeti ponešto čvrsto utemeljenog optimizma.

Ilustracija/Hotel Marjan, 3LHD

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.