
U četvrtak, 9. listopada, svratili smo u Vinodol da vidimo što je novo na tjednom meniju, koji je iz mjeseca u mjesec sve više sezonski orijentiran. Uočili smo linguine s pečenim kestenima, svježim lisičarkama i crnim trubama.
Ovo kvintesencijalno listopadsko jelo spada među najbolje recepte Kristijana Godinića, Vinodolova kreativnog direktora (Vinodol nema formalno mjesto kreativnog direktora, ali to je posao koji gospodin Godinić zapravo radi, uz svakodnevno kuhanje u smjeni).
Godinićeva pasta fenomenalno je spojila pečeni slatki škrob hrskavih kestena sa zemljasto-šumskim aromama crnih tuba i kremastom teksturom svježih lisičarki koja se ne može imitirati.
Učinilo nam se, ali nismo provjerili, da linguini s pečenim kestenima i šumskim gljivama sadrže umjerenu dozu toplih začina, poput baharata, muškatnog oraščića ili zvjezdanog anisa.
Poslije izvrsnog ručka, uz koji smo pili Škegrinu Blatinu Carsus, na ulazu u Vinodol sreli smo Kristijana Godinića.
Rekli smo mu da su linguini fantastični. Godinić je rekao: “Drago mi je da ste uživali, ali sutra ih moram maknuti s menija. Jutros sam obišao sve zagrebačke tržnice, zvao sve naše dobavljače gljiva. I nitko mi nije mogao osigurati dovoljno svježih lisičarki. Kažu da su lisičarke nestale preko noći.” Pa je tako Godinić maknuo šamionske linguine s tjedne karte. Jedno od najukusnijih Vinodolovih jela nestalo je s menija poslije samo 24 sata.
Ovaj je slučaj puno više od anegdote. Ovaj slučaj govori o visokoj profesionalnoj etici chefa Godinića. Više od 95 posto hrvatskih kuhara pokušalo bi nabaviti smrznute ili sušene lisičarke i tako zadržati uspješno jelo na meniju. Godinić, i to u velikom, masovnom restoranu, nije podlegao kvalitativnom kompromisu, nego je radije skinuo linguine s karte. Takvi postupci izazivaju poštovanje i proizvode povjerenje u chefa i restoran.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.