Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ganbara je jedan od najpopularnijih pintxos barova u San Sebastianu, gradu pintxos barova. Hrana je prilično dobra

Prije otprilike deset godina, Anthony Bourdain je u emisiji Parts Unknown posjetio San Sebastian i baskijsku regiju. Od nekoliko mjesta koja je posjetio, vrlo snažan dojam ostavio mu je lokalni pintxos bar Ganbara. Ganbara zaista jest institucija u San Sebastianu.

Ispred gotovo nijednog pintxos bara nismo vidjeli redove kao ispred Ganbare. Za vrijeme ručka smo čekali otprilike četrdesetak minuta na ulazak i mjesta za šankom. Pintxos barovi rade s brzim obrtajem, gosti pojedu samo dva ili tri zalogaja, popiju čašu vina ili piva, pa četrdesetak minuta čekati na ulazu može biti čitava vječnost.

Padron papričice

Jednom kad uđete u Ganbaru i probate nekoliko njihovih najpoznatijih jela, jasno je da vrijedi čekati. Brzinski ručak, na kojem smo bili sa nekoliko najpoznatijih hrvatskih chefova, počeli smo s Ganbarinim potpisnim jelom od gljiva, foie gras i žumanjka. Jelo je zaista slasno. Ganbara se posebno ponosi svojim gljivama, koje su izložene na šanku i izgledaju kao atraktivna dekoracija. Lisnato tijesto s rakovicom je bilo zamamno i ukusno, dok su kroketi s jamonom ipak bili razočaravajući, zbog previše bechamela.

Gljive, žumanjak, foie gras

Među najboljim zalogajima su bile padron papričice koje u Ganbari nisu ljute i serviraju ih sa zdravom dozom krupne soli. Kapelunge su bile izrazito fine i stručno napravljene s nešto tvrđom teksturom. Probali smo kokotxas s pil pil umakom. Kokotxas, obrazi bakalara, neutralnog su okusa ali zanimljive teksture, pil pil umak dao im je karakter i eleganciju.

Baskijski klasik kokotxas u pil pil umaku

Pohani kokotxas su bili nezanimljivi. Većina jela što smo probali u Ganbari bilja su i elaboriranija nego u većini pintxos barova koje smo posjetili u San Sebastianu i Bilbau. Ganbara ima i Michelinovu preporuku, ali u San Sebastianu gotovo svaki drugi restoran ima preporuku ili zvjezdicu. Ipak, Ganbara bi trebala biti obavezna postaja u obilasku pintxos barova u San Sebastianu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.