Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RECEPT ZA NEUSPJEH Samoborski Cantilly promijenio je već tri glavna chefa u samo dvije godine.

Brojni su mediji prekjučer objavili priopćenje o tome da je mladi dubrovački kuhar Luka Džamarija postao glavni chef samoborskog restorana Cantilly. Luka Džamarija darovit je i tehnički kompetentan chef, koji je Zagrepčanima poznat iz Mareda i Marblea. Cantilly je najljepši samoborski restoran s jednom od najboljih vinskih lista u Hrvatskoj (nadamo se da su spustili cijene hrvatskih vina, koje su prije nekoliko mjeseci bile bezobrazno neprijateljske).  

Cantilly je, nadalje, jedini samoborski restoran koji pokušava kuhati bar nešto suvremenije od lokalnih klasika poput Špilje i Gabreka. Cantilly je, naposljetku, jedini samoborski restoran koji sustavno pokušava afirmirati vegetarijansku i vegansku kuhinju. Na prvi se pogled čini da je dolazak talentiranog chefa u takav ambijent recept za uspjeh. Međutim, kratka Cantillyjeva prošlost ne daje povoda za optimizam.  

Prvo, Cantilly je u samo dvije i pol godine postojanja promijenio najmanje tri glavna chefa. Prije Luke Džamarije kuhinju su vodili prekaljeni hotelski profesionalci Steven Pieters i Ružica Jukičić, koja je nakratko u Cantillyev tim uspjela uključiti pastry cheficu Petru Jelenić. Tri glavna chefa u manje od tri godine rada pokazuju da restoran ne zna što radi.  

Drugo, premda Cantilly ima lijepi veliki vrt, restoran je beznadežno antisezonski orijentiran. Ove godine, usred sezone boba i graška, u restoranu nije bilo ni zrna boba ni graška. Što, pobogu, uzgajaju u svom vrtu? Konzekventno je stoga da ni u novom, jesenskom meniju o kojem chef Džamarija govori u Cantillyjevu press releaseu, nema jačih sezonskih pečata. Cantillyjev jesenji meni ne sadrži vrganje, jedan od najprepoznatljivijih samoborskih sezonskih sastojaka. A nema ni kestenja.  

E sada, ako u Samoboru promovirate jesenji meni bez svježih vrganja i bez kestenja, to je jednako kao da u ožujku u Malom Stonu sastavite meni bez kamenica ili u Fažani meni bez srdela. Zanimljivo je da se jedno jelo zove turopoljske gljive: kakve veze turopoljske gljive imaju sa samoborskim i žumberačkim šumama, prepunim vrganja i lisičarki? Samobor nije Velika Gorica.  Luka Džamarija nije kriv za ovaj antisezonski i antilokalni eksces; on je new kid on the block. Očito je da u Cantillyjevu sustavu nešto duboko ne funkcionira. Promjena tri glavna chefa u dvije godine definitivno, nažalost, predstavlja recept za neuspjeh.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.