
Počela je sezona bijelih tartufa. Iako sezona službeno počinje 1. rujna, najbolje od bijelih tartufa dolazi tek od 1. listopada nadalje. Bijeli tartufi, uz maslinovo ulje, spadaju u najbolje i najznačajnije istarske namirnice. Jesen je zato najbolje provesti u Istri, kad su gužve manje, restorani opušteniji, a namirnice su superiorne.
Dolazak prvih ovogodišnjih bijelih tartufa obilježili smo u Alla Beccacci, definitivno najboljoj istarskoj konobi, koja je i dalje sve bolja svaki put kad je posjetimo. “Imamo ih i nisu loši ove godine,” rekao nam je vlasnik i voditelj restorana Ivor Kolić. Pa smo naručili klasičnu paštu s bijelim tartufima koju Alla Beccaccia radi izvanredno.
Fuži s bijelim tartufima dolaze sa svilenkastim maslačastim umakom, dok se tartufi ribaju pred gostima, baš kako treba. I dok Alla Beccaccia prezentacijski i gastronomski s tartufima radi sve idealno, bijeli tartufi još nisu idealni, na što kuhinja ne može utjecati. Ovogodišnji bijeli tartufi imaju potencijala. Oni su srednjeg intenziteta, ali im nedostaje prepoznatljiva aromatičnost koja bi inače zamirisala cijelu blagovaonicu. Prema dosadašnjim saznanjima, ove godine bijelih tartufa ima mnogo, ali se čini da vrhunac kvalitete još treba pričekati. Alla Beccaccia je osim bijelih tartufa u ponudu pustila i jesenski jelovnik, koji pokazuje zašto je jedan od najboljih hrvatskih restorana izvan fine dininga.
Od prvog pozdrava iz kuhinje do deserta, svako jelo koje smo probali bilo je tehnički izuzetno, dok su okusi poznati a istodobno slojeviti i razrađeni. Alla Beccaccia modernizira istarska jela tehničkom kompetencijom i izoštravanjem okusa, bez nepotrebnih kičastih modernističkih elemenata. Svega nekoliko konoba u Istri tako pristupa kuhanju. Stoga nije čudno da je Alla Beccaccia i u utorak, daleko nakon vrhunca sezone bila krcata do zadnjeg mjesta.
Juneći carpaccio s kremom od gljiva i fermentiranim lisičarkama snažno je otvorio večeru i stilski pripada višoj kuhinji. Alla Beccaccia je sinoć osim bijelih tartufa imala i puno vrganja, lisičarki i crnih truba. Naravno, sve gljive su u Alla Beccacciu stigle svježe. Fritaja s kombinacijom svih gljiva pokazala je da su vrganji trenutno fantastični. Pašta s domaćom šalšom, kobasicama i pinjolima još je jedan dokaz da znaju sa tjesteninom, umacima i kombinacijama.
Najbolja su bila glavna jela. Ražnjić od crvene svinje i rebarca od vepra zvuče kao da pripadaju nekoj istarskoj verziji pubovske hrane. Što nije daleko od istine, ali je Alla Beccaccia okuse podigla na zavidnu razinu. Ražnjići su bili lijepo pečeni, posuti krupnom soli i završeni vrlo dobrom salsom verde, a uz jelo je došao i domaći umak od meda i senfa intenzivnog okusa. Restani krumpir se vrlo dobro složio s ovim odličnim rustikalnim okusima. Rebarca od vepra na padelu bila su bogata i okrepljujuća. Mesnati vrganji sa žara su bez konkurencije najbolji koje smo probali ove sezone. Odličnu večeru završili smo creme bruleeom s bučinim sjemenkama.
Alla Beccaccia nakon tri godine s novim vlasnicima raste organski i pazi na svaki detalj. Ako ove jeseni planirate u Istru, ne smijete je propustiti. Ove godine godišnji odmor uzimaju samo u siječnju. Uz jela smo pili vrhunski Veraldin pjenušac i refošk koji se odlično slaže s bijelim tartufima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.