
Vina Tonković vojvođanska je vinarija blizu Subotice, koju vodi hrvatski bračni par Reljanović, internacionalno uspješni poslovni ljudi u području medicine. Reljanovići žive u Rijeci .
Vinarija se zove Tonković po legendarnom Ignaciju Tonkoviću, važnom protagonistu javnog života u Bačkoj, dugogodišnjem direktoru subotičkog Zoološkog vrta. Tonković je umro 2016, a njegova kći, neurologinja Gordana Tonković, supruga je liječnika Miroslava Reljanovića. Vinarija je utemeljena 2006. godine. Vinogradi se nalaze na pješČanoj podlozi u Bačkoj, blizu mađarske granice.
Na desetak hektara Vinarija Tonković uzgaja isključivo kadarku, staru srednjoeuropsku crnu sortu, koja je svojedobno zauzimala značajne površine i u Slavoniji. Danas se, osim u Bačkoj, komercijalno uzgaja još jedino u Mađarskoj. Kadarka dijeli pojedine značajke s crnim pinotom; riječ je o dobrim kiselinama, nježnim taninima i sličnim aromatskim sklopovima.
Vina Tonković prvi su put došla u Hrvatsku 2016. godine i izazvala priličan interes: na slijepom kušanju u zagrebačkom restoranu Vinodol, Fantazija i Simfonija s lakoćom su pobijedile sve hrvatske crne pinote. Nažalost, zbog poslovnih problema hrvatskog distributera (radilo se o Dobrim vinima, koja više ne postoje), Vina Tonković nisu uspjela ostaviti dublji trag u hrvatskim restoranima i vinotekama.
Sada su se vratila u velikom stilu, s proširenim portfolijom i još višom, ekspresivnijom kvalitetom. Obitelj Reljanović Tonković željela je oživjeti zaboravljenu lokalnu sortu velikog vinskog potencijala. Danas Vina Tonković proizvode kadarku u skoro svim stilovima; od nišnog blanc de noirs pod imenom Allegro, preko odličnih crnih vina koja su unatrag desetak godina zaradila više Decanterovih medalja, do eksplozivnog Rosea i neubičajano uspjelog pjenušca. Radi se o prvom punjenju Tonkovićeva pjenušca, koji još nema ni etiketu. Evo kako izgledaju četiri reprezentativna vina vojvođanske kuće Tonković.
Radi se o elegantno mirisnom crnom vinu srednjeg do jačeg tijela, koje je i poslije osam godina zadržalo nevjerojatno prpošnu svježinu. Fantazija iz 2017. s 13,5 posto alkohola, miriše po višnjama, trešnjama, malinama i crnim ribizlima. Voće je zaokruženo plemenitim nijansama kože, humidora i dima. Na okusu dominiraju voćne arome, koje se spajaju s elementima mliječne čokolade i crne čokolade. Ovo će vino s puno entuzijazma podnijeti još desetak godina odležavanja. Gastropreporuka: Bifteci, roštilj, pašticada, lasagne s govedinom, lasagne s jelenom, klasični bolognese, carpaccio od svih vrsta crvenog mesa, carpaccio od tune, grilani file tune, pašticada od tune.
Rapsodija, koja povremeno osvaja Decanterove medalje, koncentriranija je kadarka od Fantazije. Rapsodija je gušća, ima nešto više alkohola ali i dalje zadržava svježinu tipičnu za sve dobre kadarke. Rapsodija je moćno vino za odležane steakove, japansku govedinu, janjeće kotlete i janjeći file, grilane odreske srne i jelena, a osobito za bijele tartufe. Ovih dana počinje puna sezona bijelih tartufa, pa sasvim sigurno nećemo propustiti priliku da ih probamo s Rapsodijom.
Tonkovićev Rose od kadarke najveće je iznenđenje našeg tastinga zaista veoma, veoma dobrih vojvođanskih vina ove obiteljske kuće. Prvo, Rose Kadarka sadrži punih 13,5 posto alkohola, za razliku od većine rosea na hrvatskom tržištu koji se zadržavaju na 12 do 12, 5 posto. Postotak više alkohola znači da je vino gastronomski svestranije. Rose s 13, 5 posto alkohola možete piti i uz steakove i uz grilanu tunu, a osobito uz nigiri s masnom plavoperajnom tunom. Drugo, viši alkohol usklađen je s precizno pogođenim kiselinama. Rose Tonković istodobno je slastan, voćan i vibrantan. Treće, rezidaulni šećer zapravo se ne osjeti, osobito ako niste profesionalni kušač, naprosto zato što ga svježina i voćnost efikasno kamufliraju.
Tonkovićev Rose treba točiti uz teleće kotlete, wienerschnitzel, kuhanu govedinu, roštilj, pizzu, nigiri s tunom, lososom i jeguljom, kao i uz niz zimskih salata sa zelenim povrćem, lješnjacima i orasima, gljivama i karakternim sirevima. Posebno se dobro može složiti s klasičnom salatom Cezar, ali, nikako s onim grozotama koje se poslužuju u zagrebačkim restoranima tako da se majoneza/Cezarov umak nabacaju na pečeni pileći file, nego s pravom Cezarovom salatom koja se trenutno priprema jedino u Esplanadinom Bistrou i u Carpacciu.
Prvi Tonkovićev pjenušac još nema etiketu. Probali smo ga, dakle, pretpermijerno. I zaista nas je začudio dobrim profesionanim značajkama. Struktura je vertikalna, mjehurići su relativno mali, nos je pun jagoda i malina, okus je prilično intenzivan, kiseline gotovo uzorne. Tonkovićevom ružičastom pjenušcu napravljenom napravljenom od kadarke treba još malo tijela i punoće na srednjem nepcu. Ali, za prvi pokušaj ovo je više nego dobro; već sad nadmašuje većinu hrvatskih ružičastih pjenušaca i sugerira da bi kadarka mogla postati perfektno grožđe za pjenušava vina proizvedena klasičnom metodom.
Vina Tonković u Hrvatsku uvozi riječki Wine & Co. Cijene su neobično povoljne s obzirom na prvoklasnost i originalnost Tonkovićevih vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.