
Berbe se približavaju kraju. Usprkos žestokim rujanskim kišama, vinari i vinogradari jednako su optimistični kao prije potopa krajem kolovoza i početkom rujna. Ako se njihove prognoze ostvare, berba 2025. doista bi mogla postati jedna od najboljih u ovom stoljeću.
Za kraj pregleda ovogodišnjih berbi ostavili smo kaldirsku vinariju Benvenuti, jednu od najvažnijih u Hrvatskoj, i malu, butiknu vinariju Marko Džapo iz Oklaja u Dalmatinskoj zagori, koja je ove godine za Plavinu dobila prvu Decanterovu medalju.
Vegetacija je ove godine krenula nešto kasnije, zbog hladnog i kišnog proljeća. Očekivali smo kasniju berbu, ali ljeto je preokrenulo situaciju: visoke temperature i dovoljno kiše ubrzali su dozrijevanje. Tako smo 27. kolovoza počeli brati malvaziju, što je najranije u povijesti naše vinarije.
U prvom smo turnusu ubrali oko trećinu uroda malvazije. Nakon nekoliko kišnih dana, dozrijevanje i skupljanje šećera kratko su se zaustavili, pa se berba nastavila sporijim tempom. Berbu malvazije završili smo oko 21. rujna. Međutim, zaista je nevjerojatno da smo odmah po završetku berbe malvazije počeli brati teran.
U dosadašnjim berbama pauza između branja malvazije i terana iznosila je deset do petnaest dana. Ova je godina u tom smislu potpuno specifična. Sama godina bila je za lozu blaga. Iako su temperature povremeno bile veoma visoke, ti periodi nisu dugo trajali, pa je stres bio minimalan. Već sada, u fermentaciji, malvazije pokazuju da će biti aromatične i svježe, ali i strukturirane. A teran daje naslutiti da bismo mogli dobiti vino iz reda onih velikih berbi, koje se pamte i ponosno predstavljaju naš terroir.
Berbu smo počeli 19. rujna s merlotom. Zatim smo brali debit, maraštinu i pošip. Berbu završavamo plavinom i lasinom. Vegetacijska godina u Zagori bila je prilično sušna, no kiša krajem kolovoza spasila je berbu i dovela do odlične kvalitete grožđa. Prinosi su ove godine ispodprosječni, oko kilogram i pol po trsu, ali je zato kvaliteta izvrsna: sladori su visoki, a kiseline optimalne. Vinogradi su ostali potpuno zdravi, bez pojave bilo kakvih bolesti, što dodatno potvrđuje potencijal ovogodišnjeg uroda. S obzirom na parametre grožđa i nove tehnološke korake, očekujemo vina izražene punoće, svježine i bogatog aromatskog profila.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.