
“Tartufe ne uzgajate. Tartufe ne možete kontrolirati. Oni se pojavljuju tamo gdje zemlja odluči. Tartufi su postojali davno prije nego što je foraging postao dio visoke kuhinje. U Hiši Franko tijekom jeseni slavimo bijele tartufe. A ja i dalje vjerujem da najbolji bijeli tartufi dolaze iz Motovunske šume u Istri.” Ovako počinje newsletter posvećen otvaranju sezone bijelih tartufa u Hiši Franko u Kobaridu, jedinom restoranu na ovim prostorima s tri Michelinove zvjezdice.
Sezona tartufa u Hiši Franko proslavljene chefice i restoraterke Ane Roš, počinje u listopadu i traje do prosinca. Gospođa Roš nije sastavila poseban meni posvećen bijelim tartufima, nego će istarske bijele tartufe ugraditi u Footprints, aktualni meni Hiše Franko, uz mogućnost dodavanja posebnog jela od tartufa.
Od 1. listopada Footprints će tako uključivati dva do tri već postojeća jela obogaćena tartufima, jedno novo, posebno jelo posvećeno istarskim tartufima, dok će gosti imati opciju da im uz nadoplatu ribaju bijele tartufe uz bilo koje jelo s Footprintsa. Ovim projektom Hiše Franko, istarski bijeli tartuf dobio je dodatnu međunarodnu reputaciju. Cijeli gastronomski svijet zna tko je Ana Roš, pa kad Ana Roš kaže da su istarski bijeli tartufi najbolji na svijetu, i kad ih uvrsti na degustacijski meni svog glavnog restorana, takva tvrdnja i takav potez dobivaju globalni odjek.
Zanimljivo je, međutim, da otvaranjem sezone istarskih bijelih tartufa Hiša Franko prvi put blago odustaje od načela mikrolokalnosti. Hiša Franko i ranije je koristila tartufe, kavijar, škampe i druge sastojke koji nisu povezani i s Kobaridom, ali dosad se nije fokusirala na nelokalne delikatese.
Otvaranje sezone bijelih tartufa u Hiši Franko predstavlja još jedan korak u suradnji velike chefice s hrvatskom gastronomskom i restoranskom pozornicom. Podsjetimo, početkom prosinca gospođa Roš u suradnji s Valamarom otvara restoran u Poreču.
Fotografije/Hiša Franko
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.