Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DEFINITIVNA LISTA 18 najvažnijih hrvatskih restorana 21. stoljeća

Ove se godine navršava četvrtina stoljeća. Dvadesetprvo stoljeće ulazi u punu zrelost. Pa je stoga vrijeme za kritičku inventuru hrvatske restoranske industrije u proteklih 25 godina. Inventuru počinjemo listom najvažnijih, najutjecajnijih hrvatskih restorana 21. stoljeća.  

Na listi nema brojnih naših omiljenih restorana, poput Dvora, Carpaccia, Tača, Vinodola, Damira i Ornelle ili San Rocca jer oni nisu presudno utjecali na restoransku scenu i razvoj gastronomije u Hrvatskoj.

1. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj, chef Jeffrey Vella

Zašto?  

Zato što je spojio svjetski relevantnu progresivnu kuhinju sa zaista lokalnim sastojcima, u hedonističkom okruženju jednog od najluksuznijih hrvatskih hotela.

2. Agli Amici, Rovinj, chef Emanuelke Scarello

Zašto?  

Zato što je prvi i zasad jedini u Hrvatskoj donio dvije Michelinove zvjezdice. Zato što Agli Amici svakodnevno demonstrira najviše profesionalne standarde.

3. ManO2, Zagreb, chef Hrvoje Kroflin

Zašto?  

Zato što je ManO2 uspio povezati moderističko kuhanje najvišeg ranga, temeljeno na prvorazrednim, naglašeno sezonskim sastojcima, s vrhunskim vinskim servisom i vibrantnim, gotovo raskošnim ambijentom. ManO2 jedan je od najboljih restorana visokog stila koje je Hrvatska ikad vidjela.

4. Valsabbion, Pula, ideologinja Sonja Perić

valsabbion

Zašto?  

Valsabbion je bio prvi modernistički restoran u Hrvatskoj. Valsabbion je bio prvi hrvatski restoran koji je komunicirao s tada aktualnim svjetskim gastronomskim trendovima.

5. Marcellino, Zagreb, chef Mario Čerhak

marcellino

Zašto?  

Marcellino je bio prvi restoran svjetski visokog stila u Hrvatskoj. Chef Čerhak kuhao je briljantno, u ono vrijeme izvan bilo kakve konkurencije.

6. Pelegrini, Šibenik, chef Rudolf Štefan

pelegrini

Zašto?  

Zato što je Pelegrini izmislio rukopis moderne dalmatinske kuhinje, bazirane na vrlo lokalnim sastojcima.

7. Nav, Zagreb, chef Tvrtko Šakota

Zašto?  

Zato što je Nav najoriginalniji, najprogresivniji i gastronomski najdosljedniji hrvatski restoran.

8. Plavi podrum, Volosko, ideologinja i sommelierka Daniela Kramarić

Zašto?  

Zato što je Plavi podrum jedini hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best. Zato što Plavi podrum raspolaže najboljom cjelogodišnjom selekcijom jadranske ribe i rakova.

9. Peta četvrtina, Zagreb, chef Dino Galvagno

peta-cetvrtina

Zašto?  

Zato što je prvi u Hrvatskoj institucionalizirao načela lokalnosti, sezonalnosti, održivosti i zero wastea.

10. Batelina, Banjole, chef David Skoko (do 2018.)

Zašto?  

Zato što je chef Skoko uveo novi, modernistički pristup pripremanju ribe i rakova, najdragocjenijih hrvatskih gastronomskih resursa (uz bijele tartufe i maslinovo ulje). David Skoko već dugo ne kuha u Batelini, koja je postala konvencionalan, ali vrlo dobar riblji restoran.

11. Theatrium, Zagreb, chef Filip Horvat

Zašto?  

Zato što je chef Horvat stvorio jedan od prvih hrvatskih gastronomskih bistroa visokog stila, i svakako najbolji taksvi bistro. Zato što povremeno kreira jela koja će ući u trajnu antologiju hrvatske gastronomije.

12. Monte, Rovinj, chef Danijel Đekić (kasnije Ilja Đekić)

Zašto?  

Zato što je Monte dobio prvu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj. Zato što je godinama uporno promovirao vrijednosti lokalnog fine dininga.

13. Laganini, Paklenski otoci, za vrijeme chefa Hrvoja Zirojevića

laganini-murina

Zašto?  

Zato što je chef Zirojević stvorio prvi hedonistički, luksuzni gastrotainment fine dining na Jadranu.

14. Zinfandel’s, Esplanade, chefica Ana Grgić Tomić

Zašto?  

Zato što Zinfandel’s dugo godina, možda jedini u Hrvatskoj, odražava brojne dobre značajke visoke hotelske kuhinje.

15. Noel, Zagreb, do 2020., chef Goran Kočiš, ideolog i sommelier Ivan Jug

Zašto?  

Zato što je Noel u Zagreb vratio fine dining. Zato što je Zagrebu donio prvu Michelinovu zvjezdicu.

16. Korak, Plešivica, chef Bernard Korak

Zašto?  

Zato što je chef Korak na sastojcima ne baš prebogate Plešivice uspio stvoriti impresivan i originalan, uglavnom lokalni gastronomski mikrokozmos.

17. Marina, Novigrad, chefica Marina Gaši

Zašto?  

Zato što Marina iznimno kreativno pristupa ribljoj kuhinji. Zato što jedinstveni, minimalistički poslovni model chefice Gaši (troje ili četvero zaposlenih) ne ugrožava funkcioniranje restorana ni kvalitetu hrane.

18. Tekka, Zagreb, Rovinj, ideolog Mario Minder

tekka-sala

Zašto?  

Zato što Tekka već desetak godina radi u skladu s najvišim profesionalnim standardima. Tekka je primjer uspjeha utemeljenog na brutalnom, beskompromisnom profesionalizmu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.