Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TEA REBELS Visokoplaninski Bi Luo Chun legendarni je kineski zeleni čaj. Ekstremno je rijedak i miriše na procvale voćnjake

Jedan od najboljih proizvoda čajnog dijela Kine, Bi Luo Chun se uzgaja u jugozapadnoj kineskoj provinciji Jiangsu. Jedan je od deset najcjenjenijih kineskih čajeva. Centrala proizvodnje je područje grada  Suzhou, planina Dongting i jezera Tai. Bi Luo Chun je tradicionalni čaj, proizvodi se više od tisuću godina. 

Za pola kilograma najboljeg Bi Luo Chuna mora se ubrati 50.000 do 60.000 pupoljaka čajevca

High Mountain označava premium verziju Bi Luo Chuna, čaj koji se bere na većim nadmorskim visinama, obično na 1200 metara. Mikroklima s hladnim maglovitim jutrima i voćnjaci koji okružuju biljke na tim pozicijama čine golemu razliku u aromatici i kvaliteti. Bi Luo Chun se proizvodi od sorte Fuding Xiao Ye koji se uzgaja najtradicionalnije, iz sjemena a ne iz reznica i klonova. Samo visokoplaninski Bi Luo Chun ima specifične voćne i cvjetne note po kojima je slavan. Čajevi proizvedeni na nižim plantažama imaju drukčiji karakter.

Njegov naziv Proljetni puž od žada, dolazi od rolanih listića koji podsjećaju na pužiće i termina berbe u rano proljeće. Listići su prepoznatljivi i sitnim bijelim dlačicama. Kao i većina premium čajeva, ovaj se radi samo od pupova čajevca i eventualno jednog najmlađeg listića. Količine su veoma ograničene a najcjenjeniji su Bi Luo Chun koj se beru između 21. ožujka i Qingming festivala 5. travnja. Za pola kilograma ovog čaja potrebno je pedeset do šezdeset tisuća pupova čajevca. Bere se obično od pet do devet sati ujutro i odmah ubrzano sortira, kako bi ga od tri popodne do kasne noći mogli pržiti. Cijela obrada tradicionalno se odvija u četiri koraka, čaj se prži, valja, trlja na hrpi, rastresa i peče na suho. Sve se radi na željeznim wokovima zagrijanima na peći na drva. Rudimentarna oprema koristi se namjerno, i zahtijeva golemo iskustvo i umijeće majstora.

Zašto Qingming

Qingming je jedan od najvažnijih kineskih praznika, sličan našim svisvetima. Proizvođači čaja, kao i mnogi poljoprivrednici u Kini, smatraju ga danom kad proljetna sezona prelazi u ljetnu, zbog njegove pozicije u lunarnom kalendaru. Stoga se mnogi radovi na poljima i plantažama planiraju oko Qingminga. Kad na čaju piše da je pre-Qingming, znači da dolazi iz najranije berbe kad izbijaju prvi listići, što znači da je čaj najviše kvalitete.

Ekstremno mala proizvodnja

Bi Luo Chun se bere ručno, listići se puštaju da uvenu pa prolaze uobičajenu obradu za kineske zelene čajeve: tostiranje, rolanje i sušenje odnosno pečenje. Količine su jako male, proizvede se 150–200 tona čaja godišnje, a samo mali djelić te proizvodnje su vrhunski čajevi. 

Upravo ove godine potražnja za najboljim Bi Luo Chunom značajno je skočila. Publika sve više traži  čajeve  posebnog karaktera, proizvedene na malim plantažama i u organskom uzgoju. Kina je u tome nedostižna. S 3,4 milijuna hektara plantaža od čega je velik dio u organskom uzgoju, nekoliko geografskih širina, u zastrašujućoj raznolikosti terroira i s tisućama malih proizvođača , kineski čajevi su ocean koji svjetsko tržište tek počinje istraživati. Vrhunski visokoplaninski Bi Luo Chun danas postiže cijene od 100 do 500 dolara za 100 grama.

Povijest i legenda

Bi Luo Chun imao je pivotalnu ulogu u razvoju današnje kineske kulture čaja. Proslavio se, kao i mnogi čajevi, za vrijeme dinastije Qing. Ta je dinastija napravila čuda za kinesku proizvodnju čaja i pretvorila je u isplativ biznis. Imali su dovoljno vremena da naprave to čudo. Vladali su od sredine 17. stoljeća pa sve do 1912. godine. Sve što su vladari dinastije Qing napravili za čaj, temelj je današnje moderne kineske proizvodnje. Prvo, Qing su fiksirali regionalnu podjelu i specijalizacije u proizvodnji čaja. Jiangsu je tako postao sinonim za Bi Luo Chun, Fujijan za oolong i lapsang souchong, Anhui za Keemun, Yunnan za pu-erh i tako dalje. 

Država je proizvođačima čaja davala porezne olakšice i poklanjala zemlju. Forsiranje uzgoja na nepristupačnim planinskim položajima razvilo je proizvodnju danas najprestižnijih kineskih čajeva. Qing su formirali i današnju strukturu proizvodnje čaja u Kini, koja se temelji na malim proizvođačima. Više od 80 milijuna ljudi danas u Kini proizvodi čaj i još uvijek dominiraju mali proizvođači.

U eri dinastije Qing standardizirane su procedure proizvodnje vrhunskih čajeva a vladari su kroz sistem dobavljača za dvor definirali prvu kinesku čajnu ligu. Konstantu kvalitete uveli su kao glavno mjerilo. Bi Luo Chun bio je u središtu te čajne renesanse, zahvaljujući caru Kangxi, koji ga je prvi put kušao 1699. godine kad je posjetio otok Dongting, Čaj se tada zvao Xia Sha Ren Xiang. Ali to je ime, prema carevu mišljenju, bilo toliko nesklapno s elegancijom i preciznim, otmjenim okusima čaja, da ga je na licu mjesta rebrendirao u poetični Bi Luo Chun, Proljetni puž od žada.

Budući da je dvor počeo naručivati ozbiljne količine Bi Luo Chuna, tehnike koje su usavršili njegovi proizvođači, poput preciznog tostiranja ili nježnog ručnog rolanja, postale su standard vrhunske zanatske proizvodnje čaja u Kini. Kad se cijeli taj uzbudljivi period pogleda iz visine, može se zaključiti da su majstori Bi Luo Chuna, Longjinga i Da Hong Pao čaja kanonizirali tehnike proizvodnje najboljih čajeva.

Tasting

I da ništa od ovoga ne znate,  na prvi gutljaj biste osjetili koliko je Bi Luo Chan jedinstven čaj. Prvo, on je neobično delikatan za kineski zeleni čaj. Nije da nema blagih čajeva u toj kategoriji, ali Bi Luo Chun doslovno lebdi u ustima. On je čipkast. Kad ga pomirišete u vrećici djeluje kao klasični kineski zeleni čaj, miriše na prženi špinat i tostiranje.

U prvom prelijevanju, međutim, postaje posve nježan. Prvi okus je tipični kineski zeleni čaj, s dosta tamnog zelenog povrća poput rikule i špinata i pečenih aroma, ali prava stvar događa se kad u tim utješnim toplim aromama razviju cvjetne, toliko cvijeća da imate osjećaj da ste u procvjetalom voćnjaku, da bi na kraju sve zaokružile zrele kruške i slatkasti, izrazito dug finiš. Bi Luo Chun se sporo pije, jer okus jako dugo traje.

S narednim prelijevanjima naš Bi Luo Chun s visokih planina postajao je intezivniji, blijeda zelena boja prelazila je u neonsku, a čaj je razvijao sve intenzivnije cvjetne mirise, dok su krušne okuse zamijenile slađe kremaste note koje su nas podsjetile na oolong. Finiš je bio sve duži ali nije mijenjao intenzitet, što je pojačavalo dojam preciznosti i elegancije. Čaj je, naravno, perfetkno balansiran, aromatski i teksturalno. Tanini koji se javljaju na kasnijim prelijevanjima su gotovo svileni a gorčina jedva zamjetna.

Visokoplaninski Bi Luo Chun idealan je za kasno ljeto. On je bogat i smirujuć kao Xihu Longjing a profinjen i cvjetan kao najbolji oolong. Za Bi Luo Chun si treba uzeti vremena i piti ga na miru. Tu pažnju će vam vištestruko vratiti.

Bi Luo Chun možete kupiti na online trgovini Tea Time One, 50 grama košta 16,29 eura (dovoljno za ukupno 6 litara čaja).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.