Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKI POVRATAK More ostaje u slikama s mobitela i sjećanju na cijene lignji i škampa, a Zagreb se živi trajno

bogoviceva

Zagrebačka špica početkom rujnu nije ista kao ona proljetna. Još jučer su ulice bile poluprazne, konobari na Cvjetnom od dosade su slagali pepeljare, turisti su bauljali Preradovićevom buljeći u ekrane svojih pametnih telefona, a tramvaji su Ilicom vozili gotovo prazni, kao duhovi svojih uobičajenih kompozicija. A onda, negdje s ovim prvim rujanskim danima, počeli su se vraćati Zagrepčani, noseći na sebi tragove ljeta…

Smeđi tragovi od sandala na stopalima žena koje su sjedile u sjenovitom kafiću na Korčuli. Djeca s pletenicama u kosi, naučenim na slanu vodu. Muškarci koji su se vratili deset kila lakši jer su svakodnevno večerali samo salatu od pomidora, luka i malo slanih srdela – gledaju u nebo, kao da im je Zagreb draži od svakog mora.

Ova rujanska špica je špica povratnika: lice koje je potamnilo i sad se polako vraća u svoju prirodnu, zagrebačku boju. Razgovori u kojima se opisuju cijene lignji, gužve u trajektnim lukama i “gdje je bila najbolja konoba”. Sjedneš u Pif ili na neku od skrivenijih terasa i gledaš kako se, poput dima koji se polako diže, vraća zagrebačka ulična svakodnevica.

Jedni su došli iz Rovinja, s pričama o skupim koktelima ali prelijepim hotelima, drugi iz Makarske, umorni od previše prženih lignji i gužvi na rivi, a treći s Brača gdje su pronašli svoj mir. Mogli bi, kažu, tamo živjeti, ali ipak su se vratili. Vidi se da im je falio ovaj ritam grada…

Gledam stol do sebe u Charlieju: dvije obitelji, roditelji i dvije djevojke. Majka priča kako je u Opatiji otkrila restoran u kojem se još uvijek poslužuje prava jota, “onako kako je kuhala moja baka iz Kranja”, dok djevojke listaju mobitele i pokazuje se fotografija tanjura s kvarnerskim škampima, očišćenim i položenim na staklenoj ploči poput dragulja. Bilo je, dojma sam, i nekih ljetnih romansi. Očevi šute, piju makijato i prave se da ne primjećuju žene koje Gajevom prolaze u ljetnim haljina. Da ih pitaš, ne bi ih – rekli bi ti ovako pred svojim suprugama i djecom – voljeli ljubiti u leđa…

To su, čini mi se, prave slike s ove povratničke zagrebačke špice, a ne one fotografije Mirele Holly, Olje Vori ili influencerice Andrea Solomun u biciklističkim hlačicama boje kože koje su neki gradski šnelfotografi pripremili za portalske rubrike koje se navodno bave tom temom.

——

Elem, Zagreb je nakon ljeta ove prve subote u rujnu dočekao svoje građane kao što stari gostioničar dočekuje svoje stalne mušterije koje su, iz samo njima znanih razloga, nakratko nestale. Bez ikakvih pitanja ili zamjeranja. S eventualno nekim manjim promjenama poput novo asfaltirane Tesline ulice gdje su restoranske terase umjesto na onim nekim ružnim drvenim konstrukcijama sada direktno na cesti, odajući barem nakratko dojam pariške jednostavnosti i elegancije… A oni, ti Zagrepčani, nakon što su sad par tjedana jeli riblji carpaccio, buzare i kvarnerske škampe – sa zvukom sirene koja se u Zagrebu oglasi svake prve subote u mjesecu, točno u podne – vraćaju se svojim prutićima od pršuta u Ilici, bureku na Dolcu i purici s mlincima kod roditelja koja čeka kao neko sidro identiteta.

Ona gradska restoranska publika, da spomenem i njih, ponovno puni stolove u Vinodolu, Bobanu i objektima uzduž i poprijeko gore spomenute ulice, a koji ponovno rade punom parom. Kao i prije ljeta. Glavna zvijezda na tanjurima današnjeg dana, uzgred kazano, bio je Vinodolov pečeni mladi pjetlić s raguom od kukuruza, demi-glace umakom i gremolatom. Isplatilo bi se samo zbog njega, priča se po gradu, vratiti s mora.

Eh da, skoro sam zaboravio, i u Theatriumu je opet gužva…

More ostaje u pričama, u fotografijama školjki i jastoga, ali Zagreb je ono što ostaje trajno i što se živi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.