Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bivši radnik Šantamarine, koja se hvali govedinom iz vlastitog uzgoja, kaže kako meso za taj steakhouse dolazi iz uvoza ili iz jedne rovinjske mesnice

Pošto smo početkom tjedna objavili recenziju istarskog steakhousea Šantamarina, javio nam se bivši zaposlenik tog restorana smještenog blizu Pule. Gospodin tvrdi da Šantamarina kupuje steakove od Selecte, velikog distributera hrane, pa da tako Šantamarina pruža irske, argentinske i druge uvozne T-bone i tomahawk steakove. Osim u Selecti, Šantamarina navodno nabavlja meso i u jednoj rovinjskoj mesnici. Jedino meso boškarina dolazi iz vlastitog uzgoja.

Zašto je ovo važno?  

Zato što Šantamarina tvrdi da priprema govedinu iz vlastitog uzgoja. U medijskim nastupima nakon otvaranja restorana, vlasnik je tvrdio da njegova farma proizvodi sireve i meso, koje plasira kroz ugostiteljstvo.

Restoran Šantamarina otvoren je lani na stanciji obitelji Peršić, koja ima krdo od oko 180 krava i još 300 ovaca. Peršići imaju i siranu s prilično dobrim sirevima različitih žanrova. U intervjuu za Jutarnji list, Alen Peršić, vlasnik Šantamarine, izjavio je, citiramo: “Najvažnije je da imamo meso s vlastite farme.“ U utorak, kad smo posjetili Šantamarinu, pitali smo konobara je li meso doista iz vlastitog uzgoja. Konobar je odlučno odgovorio: “Naravno, danas nema druge nego imati sve svoje.” 

Nije problem u tome što Šantamarina prodaje Selektine uvozne steakove. Problem je u tome što Šantamarina tvrdi da prodaje vlastito meso, što dovodi goste u zabludu. Šantamarina je na svoj meni naprosto trebala, kraj svakog tomahawka, T-bonea i ribeyeja, napisati pasminu i porijeklo mesa. Primjerice: T-bone, Red Angus, Irska. Tako radi većina profesionalnijih steakhousea, zato što gost ima pravo znati što jede. Ovako se, međutim, Šantamarina upustila u tipičnu hrvatsku mistifikaciju domaće hrane, koja zapravo nije domaća nego uvozna.

Više od pola svježe ribe u zagrebačkim restoranima koji tvrde da prodaju jadransku ribu iz dnevnog ulova, ustvari dolazi iz Metroa. U srijedu smo Šantamarini poslali mail i poruku preko Facebooka, s pitanjem da li u restoranu poslužuju svoje meso ili kupuju od dobavljača. Još nismo dobili odgovor.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.