Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GODIŠNJI PREGLED BERBE KULTA PLAVE KAMENICE Danas govore Frano Miloš, Danijel Šarušić (Erdoro Mladina) i predstavnici Belja

U idućih dvadesetak dana Kult Plave Kamenice redovito će izvještavati o ovogodišnjoj berbi. Dva su razloga. Prvi je samorazumljiv: berba definira konačnu kvalitetu vina. Na razvijenim vinskim tržištima reputacija pojedine berbe određuje i cijenu vina, što kod nas još nije slučaj.

Drugo, berba 2025. trebala je postati jedna od najboljih u ovom stoljeću, i to u svim hrvatskim vinogorjima. Nažalost, kasnoljetne oluje, koje vinogradari nisu mogli predvidjeti, u pojedinim su područjima, poput Buja, izazvale priličnu štetu. Prave dimenzije posljedica poplavnih pljuskova vidjet će se tek na kraju berbe. U drugim dijelovima Hrvatske berba prolazi u entuzijastičnom duhu. Godišnji pregled berbe Kulta Plave Kamenice počinjemo izvještajima iz uglednih vinarija na Pelješcu, Plešivici i u Baranji.

1. Frano Miloš (Stagnum, Stalagmit), Ponikve, Pelješac  

Ova će berba donijeti velika i balansirana vina. Količine oborina za najjužnije područje Pelješca bile su idealne, kao i dugi sunčani periodi. U travnju je pala 51 litra kiše na kvadratni metar, a početkom svibnja 41 litra. Kiše nije bilo jedino u lipnju. U srpnju je palo 38 litara na kvadratni metar, a u kolovozu 68, najviše 29. i 30. kolovoza.  

Sve su kiše padale umjereno, bez naleta bujica, što je jako važno. Dugi sušni periodi tijekom ljeta nisu donijeli previsoke temperature. Prosječne dnevne temperature rijetko su prelazile 30 stupnjeva, osim u jednom tjednu sredinom kolovoza. Noćne su temperature bile neuobičajeno povoljne. Rijetko pamtimo tako ugodno ljeto.  

Sve oluje koje su se spuštale sa sjevera zaustavljale su se na pravcu doline Neretve, tako da je velik dio Pelješca ostao pošteđen. Vjetrovi su uglavnom dolazili sa zapada i sjevera, što je spriječavalo veću vlažnost zraka i velike jutarnje rose, tako da bolesti, i to uz minimalna prskanja, uopće nije bilo. Mi smo počeli s berbom bijelog grožđa 14. kolovoza, a 18. kolovoza s berbom plavca malog za Stagnum Rose i za Plavac. Mislim da će berba 2025. donijeti velika izbalansirana vina.

2. Danijel Šarušić, Erdoro/Mladina, Plešivica  

Jedna od najboljih berbi u povijesti Plešivice. Berbu u podrumu Mladina počeli smo 18. kolovoza, s pinot noirom, chardonnayem i pinot blancom, za baze za pjenušce. Taj smo dio berbe završili prošlog tjedna. Prvi prolaz sauvignon blanca, onaj za svježinu, također smo odradili prošli tjedan. Slijede sivi pinot i drugo branje sauvignon blanca. Prema svim parametrima, ali i količinama, možemo reći kako je ovo dosad najbolja berba naše vinarije.  

Kod grožđa za baze za pjenušce imali smo kiseline između 10,3 i 10,8 i pH između 3 i 3,05, što daje idealnu podlogu za svježa i dugovječna pjenušava vina. Slične parametre zabilježili su drugi vinari s Plešivice, s puno više iskustva od nas, koji smatraju da je riječ o jednoj od najboljih berbi ikad. Vegetacijska godina bila je iznimno povoljna. Sunce i kiša izmjenjivali su se u idealnom ritmu, a ključno je bilo izrazito suho razdoblje u vrijeme cvatnje. Baš to razdoblje omogućilo nam je da u ekološkoj proizvodnji, s minimalnim špricanjem, dobijemo savršeno zdravo grožđe.  

Poslije sauvignon blanca očekujemo fino dozrijevanje merlota i cabernet sauvignona koje koristimo u roseima, a kraj berbe, kao i uvijek, rezerviran je za rizling. Zdravlje grožđa omogućuje nam da kasne sorte beremo u optimalno vrijeme, kad dosegnu punu zrelost.

3. Belje, Baranja  

Kvaliteta je vrhunska, a urodi veći od planiranih. U vinogradima Vina Belje na Banovu Brdu ovogodišnja je berba počela 19. kolovoza. Prvih desetak dana bilo je posvećeno ručnoj berbi i odabiru grožđa za pjenušce, rose i oranže. Prema prvim pokazateljima, berba je jako dobra. Grožđe je zdravo, bobice su lijepo formirane. U srpnju je bilo dovoljno kiše i vlage, pa će količine ubranog grožđa biti i nešto veće od planiranih. Cilj nam je da do kraja rujna uberemo svu graševinu. Graševina zauzima 85 posto beljskih vinograda. Početkom listopada planiramo berbu crnog sortimenta i bijelog grožđa namijenjenog predikatnim vinima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.