
Hidden, definitivno najbolji riječki restoran, polako ulazi u svoju zreliju fazu. Jelovnici su još fokusiraniji, vizija restorana jasnija. Hiddenova zrelija faza ne znači da je restoran odustao od svoje otkačene i duhovite strane. Naprotiv. Ljetni jelovnik možda je najbolji otkad se restoran otvorio prije gotovo dvije i pol godine.
Hidden je otvorio chef Deni Srdoč, a kuhinju od početka vodi chef Željko Vukićević. U međuvremenu, projekt Hidden je izašao iz hrvatskih granica. Trenutno su u Europi otvorena dva Hiddena, jedan u praškom Hiltonu, dok se ovih dana otvara i lokacija u Gravenbruchu u Njemačkoj.
Hidden je pošteno prodrmao riječku gastronomsku scenu i Riječanima pokazao što znači moderna kreativna gastronomija. U dvije i pol godine bistro je prošao nekoliko faza, inzistirajući na strogo sezonskim i relativno lokalnim principima pomiješanima sa svjetskim utjecajima, primarno iz Srdočevih i Vukićevićevih osobnih iskustava.
Na ručku u petak probali smo neka od najboljih jela koja je Hidden ikad skuhao. Tartar biftek u Hiddenu je uvijek podloga za sezonska jela. Hiddenov fenomenalni ljetni tartar dolazi s kukuruzom pečenim na ugljenu koji ima blagu notu dima, sa slatkoćom kreme od kukuruza, zemljanim notama gljiva i dobrim, snažnim začinima. Jelo je izvrsno balansirano. Još je bolji bio flatbread s vongolama i slaninom. Tijesto za flatbread fermentira 48 sati i peče na tavi i u konvektomatu, zajedno s umakom od vongola i slanine. Hiddenov flatbread je inspiriran Vućićevićevim odlaskom u Ameriku, gdje je clam chowder, gusta juha od školjki, jedno od temeljnih jela. Mogli smo pojesti nekoliko flatbreadova s obzirom da porcija nije prevelika, ali smo szbog prirode posla morali probati i ostala jela.
Ništa manje dobra nisu bila glavna jela. Mahune u tempuri su apsolutno ukrale slavu steaku od suho odležane govedine. Iako je steak bio školski pripremljen, s lijepim crvenim presjekom, poslužen na vrućem tanjuru i posut krupnom soli, mahune se bile toliko dobre da bismo željeli jelo samo od njih. Svaki chef koji je na jelovnik stavi tempuru a zapravo nudi obično pohanje, trebao bi otići u Hidden da shvati razliku.
Pohane brizle s umakom od jadranske plavorepe tune, još su jedno veoma uspješno jelo u Hiddenu. Reinterpretacija verzije vitella tonnata, sasvim sigurno bi trebala biti riječki bestseller, što su nam u restoranu i potvrdili. Umaci su u Hiddenu ove sezone posebno dobri, što se posebno vidi u umaku od tune. Ručak smo završili desertom od breske i crêpes Suzette. Hidden je još jednom pokazao zašto je najbolji riječki restoran svih vremena, i mirno se može širiti izvan Hrvatske. Račun s nekoliko različitih čaša vina koje su došle po preporuci osoblja, platili smo točno 150 eura.
Ulica Andrije Medulića 8, Rijeka
HRANA +4 VINO +4 SERVIS +4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.