
Dan nakon što smo, na upozorenje jednog gosta, objavili fotografiju iz lošinjskog restorana El Paso, javio nam se vlasnik restorana. U članku smo objavili fotografiju koju je snimio gost El Pasa, a na kojoj se vidi da je sigurnosni čep na bočici maslinova ulja Chiavalon zamijenjen drugim čepom. Sigurnosni čepovi na grlima bočica maslinovih ulja obvezni su kako bi se spriječila krivotvorenja, osigurala sljedivost i kupcima jamčilo da je u bočici upravo ono ulje koje je deklarirano na etiketi.
Sigurnosni čepovi napravljeni su tako da se mogu skinuti samo ako se oštete, i ne mogu se vratiti na bocu. Stoga svatko tko u restoranu dobije ulje bez sigurnosnog čepa ima pravo sumnjati u ono što piše na etiketi ulja. Upravo to dogodilo se u lošinjskom El Pasu. Cijeli članak možete pročitati na linku.
Gost koji je fotografirao bočicu razumije se u maslinova ulja, uljar je i maslinar, i tvrdi da je po okusu ulja bilo očito da je u bočici ulje bitno niže kvalitete od Chiavalonova. Na sve je u objavi na Facebooku reagirao i Tedi Chiavalon: “Ekipa iz El Paso na Lošinju, može vas biti sram. Nikad više s više s vama nećemo raditi, a pozivam i sve ostale kolege poljoprivrednike na bojkot ovakvih prevaranata. Kada to rade toliko očito s bocama maslinovog ulja koje stavljaju pred, goste šta tek delaju u kužini…”
Uljara Chiavalon u službenoj je objavi upozorila da je skidanje sigurnosnih čepova s bočica maslinovih ulja kršenje zakona: “Ovdje ne govorimo samo o nepoštenoj praksi. Ovo je i kršenje europske uredbe. Naime, prema Uredbi Europske komisije iz 2022., sve boce maslinovog ulja za maloprodaju moraju imati sigurnosne čepove koji onemogućuju ponovno punjenje. Njihovo uklanjanje i dolijevanje drugog ulja predstavlja izravno kršenje zakona i ozbiljnu prijevaru potrošača. Već više od dvadeset godina borimo se da se ovakva praksa iskorijeni iz ugostiteljstva. Borili smo se i uspjeli – mislili smo – jer smo svi svjedoci koliko su se standardi podigli i koliko su se gosti naučili cijeniti autentičnost i kvalitetu. I zato nas ovakvo ponašanje šokira i vraća unatrag. Naš brend, naše ime i trud cijele obitelji i tima Chiavalon nije tu da bi netko na njega nalijevao tuđe ulje i varao svoje goste”.
Dan nakon što smo kontaktirali restoran El Paso s pitanjem je li u bočici s fotografije Chiavalonovo ili neko drugo ulje, dobili smo slijedeći odgovor vlasnika.
“Poštovani,
u svezi vašeg upita, a nastavno na tekst naslovljen ‘Lošinjski restoran El Paso u bočicama Chiavalonova ulja prodaje lošije ulje nepoznatog porijekla’, imamo potrebu reći da je ovu neugodnost inicirao gospodin Gregor L. od kojega smo prijašnjih godina kupovali maslinovo ulje. Više ne surađujemo s njim. Vjerujemo da ovaj podatak daje jasniji okvir ove priče.
Stojimo na raspolaganju u slučaju da želite dodatne potvrde za ovu našu tvrdnju u vidu računa koji potvrđuju spomenutu poslovnu suradnju ili što biste već smatrali prikladnim. Smatramo suvišnim objašnjavati kako ne stoje optužujuće tvrdnje iz naslova.
Sukladno svemu gore navedenom pozivamo vas da temeljem odredbi zakon o medijima objavite dementi na vaš tekst.”
Na naše ponovljeno pitanje je li u bočicama bilo Chiavalonovo ili neko drugo ulje, jer to je bio predmet članka a ne suradnja El Pasa s uljarima, vlasnik restorana je odgovorio:
“Da, bilo je Chiavalon ulje. Dozator ponekad blokira (što nije rijetkost kod boca s takvim čepom) a obzirom da nam se skladište nalazi 150 metara od lokala, netko od kolega je skinuo dozator/originalni nastavak kako bi ulje moglo biti posluživano”.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.