
Jutros smo na odjelu tople kuhinje u Konzumu u Kaptol centru vidjeli bečki šnicl s rižom i graškom za 3,19 eura. Ne znamo koliko je porcija mala ili velika, od kakvog se mesa radi Konzumov “bečki” i ima li okus po bilo čemu, ali cijena je više nego senzacionalna.
Konzumov bečki s prilogom košta pola eura manje od limenke piva O’Hara u toj istoj trgovini, i samo 19 centi više od pečenog ili kuhanog kukuruza na zagrebačkim ulicama. Ni u jednom zagrebačkom restoranu, zalogajnici, roštiljarni ne može se pojesti komad mesa s prilogom za 3,19 eura.
Štoviše, tročlana obitelj može kupiti ručak u supermarketu za manje od 10 eura! Ovakve cijene tople gotove hrane u supermarketima nisu nevažne za ugostiteljstvo. One, naravno, ni na koji način ne ugrožavaju restorane višeg ranga, jer se njihova publika ne hrani gotovom hranom iz samoposluživanja. Ali opasno prijete jeftinim zalogajnicama i gablaonama, jer ni jedan ugostiteljski objekt ne može prodavati hranu po tako smiješnim cijenama.
Gotova hrana u supermarketima postala je ozbiljan konkurent nižim ugostiteljskim žanrovima. Uostalom, veliki Spar u Banjavčićevoj, jedan od dva najbolja supermarketa u Zagrebu, drastično je proširio svoj odjel s gotovom hranom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.