
U ponedjeljak smo dobili fotografiju s nevjerojatnim prizorom koju je snimio jedan slovenski uljar. Čovjeku u lošinjskom restoranu El Paso uredno servirali bočicu Chiavalonova ulja začepljenu nekim običnim plastičnim čepom umjesto originalnim. Čep otkriva da je restoran u prazne bočice Chiavalonova ulja natočio neko drugo ulje. Slovenski uljar koji je probao ulje, tvrdi da je očigledno da je u Chiavalonovoj bočici posluženo puno lošije ulje.
El Paso je kako doznajemo manji klijent uljare Chiavalon, inače je riječ o poznatom lošinjskom restoranu, s dobrim grillom i mesom El Paso je očito odlučio smanjiti troškove koristeći ugled Chiavalonova brenda. “Ovo znači samo jedno – u našu bocu je uliveno neko drugo maslinovo ulje, nepoznatog podrijetla i kvalitete. Gost restorana, naš kolega maslinar, osjećao se neugodno i prevareno, a mi još i više – jer ovo nije samo prijevara potrošača, nego i grubo narušavanje našeg ugleda i brenda kojega pažjivo gradimo sve ove godine,” objavili su Chiavaloni na Facebooku nakon što su dobili fotografiju.
“Ovdje ne govorimo samo o nepoštenoj praksi – ovo je i kršenje europske uredbe. Naime, prema Uredbi Europske komisije iz 2022., sve boce maslinovog ulja za maloprodaju moraju imati sigurnosne čepove koji onemogućuju ponovno punjenje. Njihovo uklanjanje i dolijevanje drugog ulja predstavlja izravno kršenje zakona i ozbiljnu prijevaru potrošača”.
“Već više od dvadeset godina borimo se da se ovakva praksa iskorijeni iz ugostiteljstva. Borili smo se i uspjeli – mislili smo – jer smo svi svjedoci koliko su se standardi podigli i koliko su se gosti naučili cijeniti autentičnost i kvalitetu. I zato nas ovakvo ponašanje šokira i vraća unatrag. Naš brend, naše ime i trud cijele obitelji i tima Chiavalon nije tu da bi netko na njega nalijevao tuđe ulje i varao svoje goste”.
Europska komisija je 4. studenog 2022. pojačala Uredbu koja regulira kako se maslinovo ulje smije stavljati na tržište, uvedenu na temelju talijanske inicijative još prije deset godina. Uredba od 2022. propisuje svaki detalj o ambalaži maslinova ulja, kako bi se spriječile prevare i krivotvorenja i osigurala sljedivost i transparentnost. U Članku 5. te Uredbe stoji da na bocama maslinovog ulja za maloprodaju obavezno moraju biti čepovi koji sprečavaju ponovno ulijevanje. Riječ je unutarnjim čepovima ugrađenima na samo grlo boce, koji propuštaju ulje van ali ništa ne propuštaju unutra. Ti se čepovi ne mogu skinuti osim ako se ne prerežu ili oštete, što znači da se ne mogu vratiti na bočicu ulja ako je u nju, primjerice, uliveno drugo ulje.
Sigurnosni čepovi moraju se koristiti za sva pakiranja maslinova ulja za maloprodaju do pet litara, koliko je maksimalno dopušteno pakiranje u EU. Čak i ako neka država EU odobri veća pakiranja maslinovih ulja, a može ih odobriti primjerice za restorane ili ustanove, ta pakiranja obavezno moraju imati čepove protiv ponovnog punjenja. Čak je i Velika Britanija nakon izlaska iz EU zadržala ovaj propis. Ugostitelji su se isprva žalili da im obveza prodaje isključivo ulja sa sigurnosnim čepovima povećava troškove, ali s vremenom su takva pakiranja ulja postala restoranski standard. “Nešto poput ovoga u El Pasu nisam vidio već više od dvadeset godina, u Hrvatskoj ni drugdje,” rekao nam je u ponedjeljak Tedi Chiavalon. U ponedjeljak smo kontaktirali i restoran El Paso, do objave ovog članka nismo dobili odgovor, objavit ćemo ga naknadno ako ga dobijemo.
Slobodno tumačenje standarda o čepovima na bočicama maslinova ulja. Države moraju barem jednom godišnje kontrolirati čepove na svakih tisuću tona maslinova ulja u prodaji. Vlasnik lošinjskog El Pasa je grubo je prekršio sve moguće hrvatske i EU zakone o držanju maslinovih ulja u restoranu. Obitelj Chiavalon javno je pozvala sve ugostitelje da poštuju proizvode koje serviraju i da poštuju svoje goste.
“Pozivamo i sve potrošače – tražite uvijek originalno zatvorene boce s ispravnim čepom. Samo tako možete biti sigurni što zapravo konzumirate.Mi se nećemo umoriti od borbe za transparentnost i poštenje u ovoj industriji. Ovo nije samo pitanje našeg brenda – ovo je pitanje dostojanstva maslinarstva u Hrvatskoj”.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.