Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lošinjski Cigale poslužuje vrlo dobrog psa kostelja i fine marinirane srdele. Porcije su ogromne

Za našeg jučerašnjeg posjeta lošinjskom Cigaleu u magičnoj uvali Čikat, restoran je bio pun do zadnjeg mjesta, tražilo se i koje više. Jednostavni, konvencionalni riblji restorani uvijek su traženi. Konoba Cigale, u vlasništvu velike hotelske grupacije Jadranka, vješto imitira starinske restorane u malim ribarskim mjestima, od uređenja do ponude na jelovniku.

Ambijent je jedan od aduta restorana, restoran i njegova terasa dovoljno su skriveni da privlače mirom, a do njih se može doći pješice nakon ugodne šetnje uz more. U Cigale smo stigli nešto prije devet navečer. Toplinski udar tek je malo bio popusti. Osoblje restorana na terasi je vješto filetiralo velike ribe koje su gosti naručivali u većem broju.

Mi nažalost, nismo imali snage za velike rombove, što ćemo svakako ispraviti u sljedećem dolasku na Lošinj, jer nam se Cigale dovoljno svidio da bi se u njega poželjeli vratiti. Sve što smo probali bilo je veoma ukusno, a kuhinja očigledno zna izvući okuse iz jednostavnih ali privlačnih jela. Poneka jela su čak i kreativna, što razbija monotoniju i izdvaja Cigale iz mase sličnih restorana. 

Večeru smo započeli mariniranim srdelama koje su došle u ogromnoj porciji dovoljnoj za bar troje ljudi. Gotovo svako naše jelo je došlo u malo predimenzioniranim porcijama. Marinirane srdele su bile jako fine i svježe, dok su dodaci poput sira, sušenih rajčica, blagog luka i salate podigli jelo. Kruh koji smo dobili uz srdele bio je vrlo dobar. Za glavno jelo smo naručili kostelja pohanog u panko mrvicama, ribu iz porodice morskog psa, s krumpirom i umakom koji je više sličio  pjenici iz sifona nego pravom umaku. To nije narušilo dobar dojam koje je jelo ostavilo.

Pohani morski pas imao je perfektnu zlatno-smeđu boju i još bolji okus, bez pretjerano naglašenih kiselina kako to zna biti s morskim psima. Jedina greška u jelu bio je višak češnjaka u krumpir, ali ne prevelik pa se prilog mogao jesti. Jelu nije nedostajalo ni zrno soli, bilo je veoma lijepo balansirano, sa lijepim umakom, solidnom palentom i bobom. Kao ni ostala jela, nismo ga mogli pojesti do kraja zbog zaista velike porcije. Za desert smo probali paradižot koji je lijepo zaokružio našu večeru u Cigaleu.

Cigale zna s okusima i dosljedan je svom žanru, sa svim njegovim pozitivnim stranama. Cijene su više od kvarnerskog prosjeka: škampi, primjerice, koštaju nevjerojatnih 105 eura, ulov dana za85 eura a jastog  140 eura. Vinska lista je vrlo dobra za stil restorana, a gotovo svako vino i šampanjac može se naručiti na čaše. Naš račun sa četiri jela, jednom čašom Crvikove Dubrovačke malvasije i jednom čašom Simčičeva Sauvignona Vert, platili smo 90 eura. 

KONOBA CIGALE

Šetalište Dr. Alfreda Edlera von Manusso Montesole 4, Mali Lošinj 

Hrana -4  Vino +3  Servis 4  Ambijent +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.