Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Taču smo ručali izvrsne manje trilje i premirisni carpaccio od vrganja. No, najbolje su bile debele slatke rajčice iz Sukošana s tri zrna soli

Zagrebački Tač ove godine radi cijelo ljeto. Što je ispravno, jer je oko dva popodne na nekih plus 35 u Taču ručalo tridesetak gostiju. Tačeva vitrina s ribama bila je bogatija od svih vitrina s ribama koje smo ove godine vidjeli na dubrovačkom području, ne računajući izbor divlje ribe u Gverović Orsanu u Zatonu Malom. Odmah kraj vitrine s ribama smjestila se zdjela s čvrstim malim bilogorskim vrganjima i lisičarkama. Iza divljih riba i šumskih gljiva stoje ageri s puno odležane smeđecrvene govedine.

Prvo smo naručili carpaccio od vrganja, s par kapi ulja. Sirovi su vrganji bili senzacionalno aromatični i raskošno ukusni, među najboljima koje smo probali u zadnjih godinu dana i izvan hrvatske konkurencije. Manje trilje bile su genijalno sočne i umjereno jodirane. Trilje su poslužene sa slatkastim kuhanim krumpirom, s mladim čimulama i s cijelim malim vrganjima sotiranima na maslacu.

Za takvu garnituru treba imati onaj specifični dodir koji Tačeva ideologinja Vesna Miletić svakako ima. Ne znamo ni za jedan hrvatski tradicionalni restoran koji bi na tanjur stavio friganu jodiranu trilju, krumpir s verdurom s maslinovim uljem i vrganje na maslacu.

Ručak je, dakako, bio odličan po sebi. No, obične rajčice, s malo dobrog ulja i tri zrna soli, nadmašile su i trilje i vrganje. Tač nabavlja rajčice iz Sukošana. Sukošanske su rajčice, to je naprosto viša terroirska sila, neusporedivo bogatije i slađe od bilo kojih zagrebačkih, slavonskih pa i istarskih rajčica. Sukošanske su kolovoške rajčice poslužene sasvim jednostavno, plemenita srž dalmatinske gastronomije. Okus i tekstura Tačevih sukošanskih pomidora, punih, snažnih, ljetno slatkih, zaslužuje esej za sebe. Kad idući put svratimo u Tač, za predjelo ćemo naručiti samo rajčice, posvećenje ljeta.

Lijepo popodne u Taču završili smo ukusnim savijačama od marelica i šljiva. Štrudl od marelica ugodno je slatko-kiselkast, a štrudl od ličkih šljiva bistrica u nekoliko oktava pjeva arije o tamnom voću. Uz sjajan ručak na Vrhovcu popili smo bocu Dom Pérignona iz 2015. iz naših kućnih zaliha, par čaša Birina Grka i dvije čaše pošipa Nerica.

Tač je kvintesencija nacionalnog tradicijskog restorana: precizno, jednostavno kuhanje i najbolji, najsvježiji sezonski sastojci iz raznih dijelova Hrvatske. Kao takav, Tač igra iznimno značajnu ulogu na hrvatskoj restoranskoj sceni, puno važniju nego prije šest ili sedam godina dok je još tražio svoju jasnu definiciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.