
Ovoga ljeta u Hrvatskoj, a osobito u Zagrebu, nije bilo mnogo vrganja. Vidjeli smo ih tek ponešto u Carpacciu, još u lipnju. Carpaccio se uvijek trudi nabaviti prve vrganje u gradu. Na tržnicama smo zadnjih tjedana često viđali lisičarke, no vrganji su se prilično rijetko prodavali i na Dolcu i na Kvatriću. Ovih je dana Zagreb napokon pun vrganja.
Ikonografski restoran Baltazar na Novoj Vesi pohvalio nam se fotografijama obilja lijepih, čvrstih ljetnih vrganja. Baltazar vrganje servira kao carpaccio, stavlja ih u fritaju, dodaje ih tjestenini. Naravno, vrganji na roštilju jedan su od najukusnijih načina pripreme ovih veličanstvenih gljiva; mesnati vrganji obožavaju roštilj, a s malo svježe struganog parmezana, pečeni i zadimljeni, dobivaju dodatnu notu umamija.
Ljetni vrganji još su jedan primjer ispravne sezonske Baltazarove orijentacije. Zimi smo u Baltazaru jeli mliječnu pašku janjetinu, u proljeće niz jela s divljim šparogama, zatim je na meni stigao mladi grašak, da bi sada u prvi plan došli ljetni vrganji. Takvu gastronomsku orijentaciju svakako treba pohvaliti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.