Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KNJIŽEVNO-GASTRONOMSKI SPEKTAKL Vesna Miletić u listopadu u izdanju Telegrama objavljuje Moj Tač, osobnu povijest jednog od najvažnijih hrvatskih restorana

U Hrvatskoj izlazi relativno mnogo knjiga povezanih s kuhanjem, koje su, međutim, uglavnom prolazne i nevažne. Zadnju relevantnu hrvatsku gastronomsku knjigu objavio je veliki dalmatinski chef Zlatko Marinović: riječ je o Croatian Cuisine, koja se prodaje i u Sjedinjenim Državama. Prije toga veliku kulinarsku istarsku monografiju izdao je Jeffrey Vella, glavni chef Michelinova Cap Aurea i svih Maistrinih restorana. Međutim, monografija Flavours of Istra, s impresivnim fotografijama Marija Kučere, ne može se skoro nigdje kupiti.

Za dva mjeseca izlazi knjiga koja će promijeniti strukturu hrvatskog kulinarskog izdavaštva, jer je vrlo komercijalna, jako osobna i gastronomski veoma značajna.

Riječ je o prvoj knjizi Vesne Miletić, suosnivačice i suvlasnice čuvenog zagrebačkog restorana Tač na Vrhovcu. Knjiga se zove Moj Tač. Moj Tač ima oko 250 stranica i izlazi i u tvrdom uvezu. Moj Tač bit će predstavljen na Interliberu u listopadu.

Izdavač je zagrebački Telegram, a u uređivanju teksta sudjelovala je Dubravka Tomeković, dugogodišnja i najuspješnija glavna urednica magazina Glorija. Danas smo u Taču pročitali nekoliko stranica Mog Tača.

Ovdje se ne radi o kuharici. Ovdje je riječ o veoma osobnim emotivnim reminiscencijama Vesne Miletić ali i o bilješkama o zagrebačkom društvenom životu, koje su pojačane detaljnim receptima najpopularnijih i najvažnijih jela gospođe Miletić, uvjerene zagovornice autentične lokalne i sezonske hrane.

Tač je, svi znamo, jedno od glavnih zagrebačkih i hrvatskih javnih okupljališta. Tač je istodobno i jedan od gastronomski najdosljednijih hrvatskih nacionalnih restorana: u vrijeme divljih šparoga u Taču jedete divlje šparoge, u vrijeme bundeva u Taču jedete burek s bundevama, u vrijeme vrganja u Taču jedete carpaccio od vrganja, a u vrijeme rakovica u Taču jedete bolje rakovice nego u većini istarskih restorana.

Kombinacija duhovito ispričanih epizoda o Tačovu rastu do današnjeg statusa i zaista uzbudljivih recepata gospođe Miletić jamči da će se Moj Tač izvrsno prodavati i da će, što je još važnije, ostati dugotrajan dokument o povijesti hrvatske gastronomije i hrvatskog javnog života.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.