
Guggenheim muzej u Bilbau jedna je od najvažnijih modernih građevina na svijetu. Guggenheim, remek djelo velikog kanadsko-američki arhitekta Franka Gehryja stvorio je današnji turizam u Baskiji. Njegov “Bilbao efekt” narudžbama spektakularnih građevina slavnih arhitekata, gradovi diljem svijeta i danas pokušavaju postići. Guggenheim u Bilbau danas je jednako popularan kao i kad je tek otvoren. T
isuće turista fotografiraju svaki detalj ove prekrasne zgrade i skulpturu pauka Louise Bourgeoise. Kao i svaki ozbiljan muzej, Guggenheim ima odličan gift shop u prizemlju i mrežu ugostiteljskih objekata među kojima su bar s pintxosima i pićima, mala kolica ispred muzeja u kojima posjetitelji mogu kupiti osvježenje ili kavu, moderan bistro koji s baskijskim jelima i dragulj u kruni- restoran Nerua chefa Joseana Alije koji nosi Michelinovu zvjezdicu.
Zadnji dan posjeta Bilbau proveli smo upravo u Guggenheimu, pa smo ručali i njegovom bistrou. Ovaj bistro popularan je među posjetiteljima, a gotovo svaki detalj u restoranu je posveta zgradi u kojoj se nalazi, poput podmetača na stolu na kojima je originalna Gehryjeva skica muzeja.
Restoran je lijepo uređen, a neki stolovi imaju i pogled na vanjski dio muzeja i ulicu. Jelovnik je dizajniran po principu izbora tri jela za 30 eura. Neka jela se moraju nadoplatiti, a dostupan je i degustacijski s pet slijedova za 44 eura. Odabrali smo prvu opciju, jer takvu ponudu odavno nismo vidjeli.
Guggenheim poslužuje moderniziranu baskijsku kuhinju i nešto trendovskih jela. Sve što smo probali u bistrou bilo je veoma dobro, pogotovo kad se uzmu u obzir lokacija i zaista pristupačne cijene. Gazpacho od rajčica je bio čist i osvježavajuć, a posebno je bila dobra mala salata od povrća i iberico pršuta koja je išla uz poveći tanjur s jelom. Jaja, restani krumpir i paprike su također bili dobar početak, a kruh koji smo dobili bio je izvrstan.
Za glavna jela smo željeli što laganije jesti i namjerno smo jela bez nadoplate; bakalar ajoarriero, jelo iz regije Navarre, baskijskog susjeda. Balakar ajoarriero se priprema od blanširanog usoljenog bakalara s umak se od luka, češnjaka i paprika i pireom od rajčica. U Guggenheimovoj verziji se dodaje još i umak pil pil koji izgleda kao da je izašao iz sifona. Cijelo jelo je bilo dobro, ali mu je nedostajalo strukture zbog dva umaka bez kontrateksture. Deserti nisu razočarali. Posebno nam se svidio karamelizirani francuski tost sa sladoledom od vanilije. Rum baba je bio pomalo dosadan. Vinska lista je dobra i lokalna, sa solidnim izborom vina na čaše i prilično niskim cijenama. Zanimljivo je da osoblje vina toči pred gostima iz magnuma.
Guggenheim bistro sasvim sigurno nije najbolji restoran u Bilbau, ali mogućnost da pojedete pristojan ručak u jednoj od najznačajnijih zgrada na svijetu i to po prilično korektnoj cijeni, jest dragocjen. Račun za dvoje s tri čaše vina smo platili 74 eura.
Abandoibarra Etorb.2, Bilbao
HRANA +3 VINO -4 SERVIS 4 AMBIJENT -5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.