
La Guérite je izolirani otočki restoran nasuprot Cannesa, godinama na glasu kao najekskluzivniji beach club na svijetu. Osim ovoga na Île Sainte-Marguerite, otvorene su i ekspoziture u St. Barthu i turskom D Maris Bayu.
La Guérite na Azurnoj obali ikonografsko je mjesto, koje su 60-tih proslavile Brigitte Bardot i druge zvijezde canneskog filmskog festivala. Oko fantastične atmosfere i lokacije La Guérite nema spora. No, nesporno je i to da je usluga u La Guérite grozna do katastrofalna. Nepažljivo i neorganizirano osoblje, uz duga čekanja i netočne narudžbe, nije nešto čemu se nadate u restoranu u kojem se troši i nekoliko desetaka tisuća eura po stolu.
Izjave koje konobari upućuju gostima, a koje smo na svoje uši čuli, nadrealne su. Meni je jedna konobarica, kad sam se požalila na nešto, rekla da slobodno odem doma ako nisam zadovoljna. Hrana, iako je raznolika, nije nikakvo nezaboravno gastronomsko iskustvo. Svodi se na jednostavnije klasične opcije poput tjestenina i salata, uz ponudu svježe ribe svaki dan i, naravno, puno kavijara i tartufa. Zbog loše vrijednosti za novac i nedoslijedne usluge, mnogi smatraju da cjelokupno iskustvo u La Guérite ne opravdava cijenu. Moje mišljenje oko La Guéritea duboko je podijeljeno, iako moram priznati da je svake godine sve gore, a ovo mi je bila šesta uzastopna godina da je posjećujem.
Jedno je siguno – bolje dnevne zabave u Cannesu i okolici nema, jedino dnevna zabava u St. Tropezu može parirati ovome, no to baš i nije iza ugla.
Do rezervacije u La Guérite je toliko teško doći, da se u samom početku, a to također nabrijava atmosferu oko restorana, osjećate izabrano i posebno. Pravila nema. Iz mog iskustva, rezervacije se dobivaju osobnim poznanstvnima s upravom restorana, boravkom u nekom od tri najskuplja hotela u Cannesu čiji konsijerži mjesecima unaprijed zovu za vas, poznanstvom s nekom svjetskom zvijezdom koja intervenira za vas ili dolaskom na slijepo vlastitim brodom i žicanjem stola kod hostesa koje će, ako je uopće ostalo mjesta, tražiti od vas tisuće eura potrošnje. Suvlasnik La Guérite poznati je grčki kuhar i restorater Yiannis Kioroglou koji stoji iza i lanca Shellona, restorana Anna u Parizu i Cannesu, poznatog La Petite Maisona i La Guérite u St. Barthu. Kioroglou je svakodnevno u restoranu.
La Guérite je neformalno restoran podijeljen u tri sektora, što ne možete saznati s njihovih službenih stranica ni društvenih medija, a može biti deal breaker za vaš provod. Najtraženiji je glavni dio, pored kuhinje, čije viralne snimke obilaze internet, i gdje je apsolutno najbolja zabava i ekipa. Bend ide od stola do stola te i ispunjava glazbene želje gostiju. Gotovo svi stolovi u glavnom dijelu su veliki, za grupe od desetak do dvadestak gostiju.
Pravi tulum u glavnom dijelu počinje kad krene DJ set. U sporednom dijelu La Guérite zabava je umjerenija, bend ne obilazi stolove, konobari su vidno manje pažljivi, minimalna potrošnja ne doseže astronomske cifre kakve gosti vole objavljivati na društvenim mrežama, i ako tamo dobijete stol, zapravo iz prvog reda gledate kako se zabavlja ekipa u glavnom dijelu. Treći dio obuhvaća dvadesetak ležaljki na samom moru, i taj dio uopće ne sudjeluje u zabavi osim što periferno čuje muziku i atmosferu.
Formalno postoji i bar na koji mnogi zalutaju nadujući se da će tako dobiti dio iskustva u La Guérite, no u praksi taj bar služi da bi gosti s rezervacijom dočekali svoj stol, a svi ostali će desetke puta biti opomenuti da se maknu tamo ili onamo, sve dok im ne prisjedne i ne odu doma.
U La Guérite možete doći vlastitim plovilom ili gumenjakom koji organizira restoran, a na koji se možete ukrcati isključivo s dokazom o rezervaciji. Cijena vožnje je 25 eura i dodaje se na račun za ručak. Ukoliko ste u glavnom dijelu, prijevoz često i zaborave naplatiti, valjda pretpostavljajući da su svi došli vlastitim brodom. Od desetak puta koliko sam bila u La Guérite, shuttle mi je naplaćen samo jednom i to baš kad sam jedan jedini put bila smještena u sporednom sektoru. Moram naglasiti i da je ta vožnja gumenjakom često toliko brza i agresivna da ni to nije za svačiji želudac, može vam se dogoditi da u restoran dođete potpuno mokri.
Razina besramnosti u La Guérite raste iz godine u godinu i svi smo se ove godine složili da ponašanje osoblja prema gostima nikad nije bilo gore. Ali i gužve su veće nego ikad, gosti stoje na suncu i po sat vremena da preuzmu svoju rezervaciju, koju će platiti tisuće eura.
Prijašnjih godina čekanja su bila razumnija, niste baš mogli došetati do pulta i otići za svoj stol, ali kroz desetak minuta bi vas smjestili za stol ili uputili da pričekate u baru. Ovo čemu smo svjedočili ove godine prešlo je svaku mjeru. Red je bio od pulta do mjesta iskrcaja s broda, po najvećem suncu, bez tende ili ponude osvježenja. Čuli smo konstantna negodovanja gostiju. Kad grupa i gostiju i stigne do pulta, često počinje neka rasprava, ili nemaju u restoranu nemaju zavedenu rezervaciju, ili su goste smjestili u sektor koji nisu rezervirali, ili ucijenjuju potrošnjom ili goste limitiraju vremenom. Jedini stolovi oko kojih nema rasprava su par neatraktivnih stolova za dvoje u sporednom sektoru, a najčešći su problemi s većim grupama. Kada se još uzme u obzir kakvi gosti tamo dolaze, kakvo mišljenje imaju o sebi i koliko su spremni potrošiti, sukob je zajamčen.
O hrani u La Guériteu se ne može reći ništa loše, sve je korektno i ukusno. Kada se uzme u obzir gdje se restoran nalazi i u kakvoj gužvi i atmosferi poslužuje, hrana je bolja strana restorana. Konobare ponekad treba više puta podsjetiti na narudžbu, no ako ste uporni sve na kraju stigne za stol.
Oko četiri popodne u La Guérite počinje prava zabava, najčešće prozivkom zemalja iz kojih dolaze gosti i zvučnom bombom koja zagrmi otokom “Welcome to La Guérite”. Gosti se isti čas ustaju, naručuju desetke boca šampanjca, penju na stolove i kreće provod s čuvanim mahanjem salvetama, koji traje do osam navečer. Otok, na kojem je snima film Čovjek sa željeznom maskom, nenaseljen je pa buka nije problem.
Konobari stalno rade određeni pritisak na goste, da naručuju više hrane i pića nego što mogu pojesti, komentiraju narudžbe koje smatraju malima, pa je u La Guériste dobro ponijeti i stav, jer će inače isisati svaki euro iz vas. U posjedu restorana je i manji dućan s luksuznom ljetnom robom ako što pođe po zlu.
Jedno je sigurno, bila subota ili utorak, u La Guérite su atmosfera i zabava odlične. Nerijetko svrati i neka slavna osoba, ukoliko se radi o nekome iz glazbenog svijeta, često i sami stanu za mikrofon ili DJ pult. Ove godine za vrijeme našeg ručka došao je Travis Scott, ali nije napravio osobitu atmosferu niti je previše komunicirao s drugim gostima.
Pisati o računima iz La Guéritea je suvišno. Cijene istaknute na menijima i vinskim kartama nisu previsoke, ali velike grupe nerijetko troše više od 10.000 do 30.000 eura i više po stolu. Objaviti astronomski račun iz La Guérite na društvenim mrežama obavezni je dio iskustva za značajan dio njihovih gostiju. Videi na kojima konobari na terasu iznose sto boca Dom Perignona i slično stari su viralni hitovi. Nedavno su nam u La Guérite za stol bez objašnjenja samo spustili Dom Perignon, jer je netko od gostiju odlučio počastiti sve stolove bocom ili dvije. Ako baš ne naručujete sanduke rijetkih šampanjaca, u La Guérite možete ručati za 400 eura za dvoje, uz bocu korektnog rosea poput Whispering Angela, tjesteninu i salatu. No pritisak osoblja je toliko agresivan, da otvoreno negoduju zbog svakog računa manjeg od 500 eura po osobi.
Ove godine u La Guérite smo negodovanje gostiju osjetili kao nikad dosada, ali ne treba očekivati da će restoran u skoroj budućnosti pretrpjeti ozbiljniju štetu. La Guérite je mitsko mjesto i svojevrsni monopolist u svom žanru gastrotainmenta.
Unatoč zamjerkama, La Guérite planiram posjetiti i dogodine, svjesna svega što to podrazumijeva, ali ne znam koliko ću puta još otići jer šarm koji je proslavo ovaj restoran otvoren još 1902. polako blijedi. Od nekad najbolje elitne, komercijalno nepoznate, zabave na Azurnoj obali, postao je Instagram destinacija s visokim price tagom i vrlo lošom uslugom.
Fotografije/privatna arhiva i La Guérite Cannes
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.