
Među svim restoranima koje smo posjetili u Baskiji, najveća je gužva bila u pintxos barovima. Takva činjenica ne treba čuditi. Pintxosi, verzija tapasa u Baskiji, važan su dio baskijske kulture. U svima smo mogli čuti i lokalce i turiste. Atmosfera u pintxos barovima je hektična, ubrzana, veliki broj gostiju se izmjenjuje u kratkom vremenu, naručuje se za barovima, a najčešće nismo uspjeli razumjeti ni što točno naručujemo.
Međutim, mali zalogaji izloženi u vitrinama, odreda su veoma atraktivni. Oni govore o gastronomskoj kulturi područja, pa se mogu vidjeti verzije s bakalarom, tunom, iberico pršutom ili pak kroketi s gljivama i ostalim lokalnim sastojcima. Postoji i drugi razlog zašto su pintxosi važni. Oni odgajaju publiku i uče je izlaziti u restorane i ugostiteljske objekte.
Baskijci vole izlaziti i pintxos barovi su najčešća stanica u večernjem izlasku koji može završiti u restoranu, baru ili negdje na otvorenom. Također, pinxtosi nude veliku vrijednost za novac. Gotovo ni u jednom baru nismo uspjeli potrošiti više od 30 eura na pintxose i nekoliko čaša vina, koliko god se trudili. Kombinacija finih zalogaja, atmosfere i vrijednosti za novac katapultirali su popularnost pintxos barova. Evo pregleda pintxosa koje smo u nekoliko dana probali u Bilbau.
Café Iruña jedna je od najstarijih lokala u Bilbau, i zbog toga je jedna od većih turističkih atrakcija. Café Iruña ima i ispostavu na aerodromu, gdje su cijene naravno znatno više nego u centru grada. Iako je vidljivo turistički, Café Iruña nam se jako svidio zbog prilično lijepog uređenja, profesionalnog servisa, ne prevelikih cijena i zaista ukusnih pintxosa.
U Iruñi smo probali janjeće ražnjiće koji se rade po narudžbi na grilu sličnom yakitoriju. Janjeći ražnjić je definitivno najbolji pojedinačni pintxos koji smo probali za vrijeme našeg puta. Nakon što ih kuhar ispeče na grilu, premaže ih žestokom marinadom bliskoistočnih začina i po njima iscijedi limun. Rezultat je izvrstan. Mogli smo pojesti dvadesetak ražnjića, toliko su bili fini. Porcija košta manje od tri eura. Ostali pintxosi su također bili odlični. Posebno nam se svidio mali sendvič od tune, tart od rakova i pržena tikvica s bademima, ibericom i sirom.
Zuga se nalazi na prekrasnom trgu Plaza Nueva, gdje se okuplja najveći broj lokalaca i turista. Čitava Plaza Nueva je posvećena pintxos barovima i opuštenom druženju na otvorenom. Zuga, smještena u kutu trga, na prvu ne izgleda osobito privlačno. Ali je definitivno jedan od autentičnijih barova na Plaza Nuevi.
Nema natpisa na engleskom jeziku, osoblje ne govori strane jezike, lokal je mali. Sendvič od iberica je posebno dobar, a pažnju treba obratiti i na pržene inćune. Kao i svaki pintxos bar Zuga je jeftina. Pet ili šet pintxosa s dvije čaše vrlo dobrog vina platili smo manje od 20 eura i dobili više nego zadovoljavajući brzi ručak.
Cafe Bar Bilbao se također, nalazi na Plaza Nuevi i jedan je od najpopularnijih koje smo posjetili. Redovi se ponekad trenutku protežu i izvan lokala, ali osoblje je brzo i ne čeka se dugo. U svim pintxos barovima koje smo posjetili rade isključivo lokalci, radne snage očigledno ne nedostaje. U petak navečer, Bar Bilbao je bio središte događanja na Plaza Nuevi, ali pintxose smo dobili na vrijeme i bez nervoze. Svi koje smo probali su bili odlični.
Sveukupno gledajući, Bar Bilbao je možda najbolji pintxos bar kojeg smo posjetili pa smo mu se nekoliko puta vraćali. Izdvajamo sendvič s prženim lignjama, pohane tikvice, krokete sa sirom i ibericom, pohani bakalar, kao i tijesto s mljevenim mesom. Ako niste sigurni gdje otići na pintxose naša preporuka je svakako da odete na Plaza Nuevu i izaberete neki od barova gdje je gužva i u kojima ništa ne piše na engleskom. Kao i u ostalim barovima, ni ovdje nismo uspjeli potrošiti više od 40 eura, iako smo popili dosta vina i pojeli više rundi pintxosa.
Nedjelju ujutro smo proveli na tržnici, koja je nažalost bila zatvorena ali su radili barovi koji su izgledali veoma privlačno, s masom gostiju. Mercado de la Ribera je klasični primjer dobro vođene tržnice koja zna što treba ponuditi gostima. Iako nismo imali previše vremena zbog ručka u Guggenheimu i hvatanja leta, uspjeli smo probati odlične sendviče sa šunkom i krokete s gljivama. Posebno je bio atraktivan dio sa slasticama. Tržnica u Bilbau je puna energije, ima fenomenalnu atmosferu i radi skoro cijeli dan.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.