Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

CHEAP EATS Osam restorana u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji s vrlo prijateljskim cijenama i dobrom hranom 

Cijene su glavna tema turističke sezone. Svima je sve preskupo, što je često točno. No, na Jadranu se može jesti jako dobro i uz niske, ili barem široko prihvatljive cijene. Izdvojili smo osam restorana koji vam omogućuju da fino ručate ili večerate, bez grižnje savjesti prema kreditnoj kartici. Restorani su poredani geografski, od zapadne Istre do Cavtata. Na ovoj listi nema street food lokala i pizzeria.

1. Malo selo, Kaldanija

Malo selo legendarna je konoba poznada po tartufima, tjestenini i velikim komadima mesa. Ako ne naruče steakove, dvoje ljudi mogu se prejesti za stotinjak eura, uključujući vino. Paste i fritaje s dosta sezonskih sastojaka uglavnom koštaju između 10 i 15 eura. Kad dođe vrijeme bijelih tartufa, Malo selo pretvara se u jedan od najjeftinijih tartufarskih restorana u Istri.

2. Tri Palme, Novigrad

U zadnja dva posjeta jeli smo salate od rakovica i hobotnica, paste sa škampima i školjkama, pršut i žive škampe na grilu. Prvi put s buteljom vina, nismo uspjeli potrošiti više od 100 eura za dvoje. Drugi put smo potrošili oko 150 eura, što je još uvijek malo s obzirom na tržišnu cijenu svježih škampa.

3. Fogo by Bekal, Poreč

Fogo Marka Turkovića i Tvrtka Šakote gastronomski je najkompetentniji restoran na ovoj listi. Fogo može biti senzacionalan, a gotovo ništa ne košta više od dvadeset eura. Nigdje na moru nema toliko visoke razine kuhanja za tako prihvatljiv novac. Tostada s tunom, ćevapi od boškarina, bolognese s boškarinom, dimljene rajčice, riba u smokvinom listu, pizze… sve je vrlo dobro do odlično.

4. Konoba Jure, Rovinj

jure-skoljke

Lani smo u konobi Jure pojeli više od kilograma odlične svježe ribe, par predjela i popili butelju Benvenutijeve Malvazije za 140 eura. Ako naručujete paste, koje se spektakularno završavaju za stolom, račun bi mogao biti dvostruko manji.

5. Vela vrata, Beram

vela-vrata

U čarobnom šumskom ambijentu Velih vrata možete ručati odlične tagliatelle s kokoši, vrlo dobre pljukance s biftekom, savršene fritaje i sve to, s buteljom solidnog vina, platiti manje od 100 eura za dvoje. Naručite li fiorentinu, naravno, potrošit ćete nešto više.

6. Bukaleta, Cres

Bukaleta je najbolji janjeći restoran na otoku, gdje ovce slobodno pasu i često lutaju lokalnim cestama. Janjetina se priprema na puno načina, zaista je iznimno ukusna, a ovog smo proljeća četiri velike porcije s četiri čaše Kabolinskog crnog vina platili 85 eura za dvoje.

7. Skoblar, Zadar

Konoba Skoblar u centru Zadra priprema niz simpatičnih dnevnih jela, koja se oglašavaju na crnoj ploči: srdele, inćuni, male trilje, morske pastrve, viška pogača, tingul…U konobi Skoblar možete jako dobro ručati već za pedesetak eura. Zaboravite formalni jelovnik, koji je dosadan, i naručujte s ploče.

8. Bugenvila, Cavtat

Bugenvila je lijepi bistro na cavtatskoj rivi, s ekspertnim kuhanjem i možda najkorektnijim cijenama vina na dubrovačkom području. Vrlo dobar Gossetov bazni šampanjac košta 90 eura, što je nevjerojatno za dubrovačke standarde. Pošipi i sauvignononi mogu se dobiti za 35 do 40 eura. Porcija od tri kamenice košta 11 eura, odličan ceviche od orade 18 eura, kao i musaka od janjetine. Tartar biftek košta 21 euro.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.