
Mediji su u subotu ujutro objavili niz informacija o mukama zadarskih ugostitelja. Zadarski restorateri, baš kao i njihovi kolege iz Splita i Dubrovnika o kojima smo pisali prošli tjedan, žale se na manji broj gostiju i na manju potrošnju po gostu. Mediji su razgovarali s Robertom Kovačevićem, predsjednikom zadarskog Ceha ugostitelja.
Gospodin Kovačević rekao je da se previše priča o cijenama i da on ne misli da su restorani i kafići preskupi. Međutim, njegovi kolege tvrde da su restorani poluprazni i da gosti bitno manje troše. Prije mjesec i pol uvjerili smo se da su restorani u Zadru zaista poluprazni. Na terasi popularnog fusion-restorana Maguro u strogom centru, uz nas je vikendom ručalo još točno osam gostiju. Nikada nismo vidjeli da je Maguro bio tako prazan.
Kovačevićeva se izjava, skupa sa svjedočenjima njegovih kolega o malo gostiju i manjem prometu, može svesti na pet riječi: “Nismo skupi, ali smo prazni. Riječ je, nažalost, o sublimaciji hrvatskih, osobito dalmatinskih ugostiteljskih deluzija. Ako niste skupi, zašto ste prazni?
Odgovor A: Zato što vaši kafići i restorani nisu dobri.
Odgovor B: Zato što imate loš imidž, a ne činite ništa da ga poboljšate.
Odgovor C: Zato što vas gosti iracionalno ne vole.
Odgovor D: Možda ste ipak preskupi za ono što nudite.
Odgovor E (vrijedi za Dubrovnik i Hvar): Ponekad ste skuplji od Londona i Pariza.
U svakom slučaju, ugostitelji najvećih dalmatinskih gradova na vrhuncu sezone stalno se žale da su njihovi lokali prazni. To pokazuje da oni rade mnogo toga duboko pogrešno, od niske kvalitete i neautentičnosti hrane, preko amaterskog servisa do visokih cijena.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.