Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETO U BASKIJI U Demaiu, 14. najboljoj pizzeriji u Europi, pojeli smo odličnu pizzu s idiazabalom

Demaio je službeno najbolja pizza u Bilbau prema Top 50 Pizza listi, najutjecajnijoj klasifikaciji svjetskih pizzerija. Baskijski Demaio se nalazi na 14. mjestu, odmah ispred našeg Franko’s Pizza & Bara. Pizzeriju su pokrenuli braća Mattias i Gioel Demaio, porijeklom iz Calabrije. Isprva su htjeli otvoriti pizzeriju u Italiji, ali kad je Mattias 2013. otkrio Baskiju, odlučili su se za Bilbao. Pizzeria Demaio gotovo odmah je postala veliki hit. Što se vidi i danas. Rezervaciju smo uspjeli dobiti za 22:45, kad većina hrvatskih restorana zatvara vrata. Baskijci srećom imaju drukčiji životni ritam i sve je življe po noći.

U jedanest navečer Demaio je izgledao kao da je tek počeo raditi, gotovo svako od pedesetak mjesta bilo je popunjeno, novi gosti su pristizali a mnogo je ljudi uzimalo i pizzu za van. Demaio se nalazi u hipsterskom dijelu grada, u kvartu oko ulice San Frantzisko. San Frantzisko je desetljećima bio jedan od najzapuštenijih kvartova u Bilbau, prihvaćao je većinu imigranata, a danas je poznat kao središte street arta i urbanih lokala za mlađu publiku koja se tamo zabavlja uglavnom na otvorenom. Uistinu je lijepo biti u gradu koji živi noću, s dobrom energijom i vibrom.

Demaio su 2018. otvorila braća Mattias i Gioel Demaio, porijeklom iz Calabrije

U Demaio smo ušli nakon što smo obišli stari grad u Bilbau i popili čašu vina u ultra cool vinskom baru Taska Beltz, gdje se prosvjedovalo protiv Trumpa i Izraela zbog genocida u Gazi. U Taska Beltzu su nas ponudili odličnim prirodnim chardonnayem iz apelacije Getariako Txakolina, koji se proizvodi u samo pet tisuća butelja. Cijena? 3,4 eura. Kad ste zadnji put u Hrvatskoj naručili bilo koje vino u nekom baru koje košta manje od 4 eura? 

U Demaiu nas je vinska lista prilično razočarala. Drže  prosjek talijanske vinske industrije, koji se mijenja svakih nekoliko tjedana. Na svu sreću, vina na čaše nisu preskupa. Lista pizza zato je uistinu atraktivna, toliko da je teško odabrati samo jednu ili dvije pizze. Odabrali smo La Idiazabal i La Edizione Limitata. La Idiazabal je bila odlična, dok je La Edizione Limitata imala nekih mana.

Idiazabal pizza se sastoji od mozzarelle, kreme od gljiva, komada vrganja, sotiranih tikvica i baskijskog sira idiazabal. Okusi su zadivljujući, krema od gljiva i vrganji pizzi daju punoću, dok je sotirane tikvice osvježavaju. Najbolji je ipak bio sir, nešto oštriji od parmezana i lagano zadimljen. La Edizione Limitata više sliči na marketinški trik nego na autentičnu vrhunsku pizzu.

U jelovniku, naime, piše da Demaio radi samo deset tih pizza dnevno. Kad smo upitali osoblje imaju li ih još s obzirom da je jedanaest navečer, odmah su rekli da ih, naravno ima. Bilo nam je čudno da ih nisu rasprodali kroz dan. 

La Edizione Limitata radi se s kućnim pestom, cherry rajčicama i pecorinom. Veoma je dobra, sastojci su odlični, ali je žestoko precijenjena. Nema nijednog razloga da ova pizza košta 18 eura. Tijesta obiju pizza su bila vrhunska. Demaio nudi napoletane i romane. Obje naše pizze su bile napoletane, s osjetno dugom fermentacijom, visokim rubovima i ultratankom sredinom. Obje pizze su bile i savršeno pečene.

Iako pića u Demaiu nisu skupa, Aperol spritz recimo košta četiri eura, Demaio razliku itekako nadoknađuje cijenama pizza. Najjeftnija marinara stoji 11 eura, dok su naše pizze koštale više od 15 eura. S ozbirom da je riječ o jednoj od najboljih pizzerija u Europi, ovakve cijene su donekle opravdane. Račun za dvoje smo platili 41 euro. 

DEMAIO

San Frantzisko Kalea10, Bilbao 

PIZZA -5  PIĆE 3  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.