Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bezalkoholno vino prijeti Hrvatskoj. Evo zašto je bezalkoholno vino antipatična besmislica.

Tvrtke za uvoz poljoprivredne opreme hrvatskim su vinarima počele prezentirati uređaje za dealkoholizaciju vina. Postoji nekoliko metoda dealkoholizacije vina. Najpopularnija je povratna (reverzna) metoda: membrana propušta manje molekule alkohola i tako iz vina izvlači alkohol, zadržavajući veće molekule okusa, mirisa, tanina…

Sasvim je legitimno da se hrvatski distributeri vinogradarskih strojeva obraćaju hrvatskim vinarima. Bezalkoholno vino je veliki svjetski trend. Vodeći globalni vinski mediji pišu o sve većoj potražnji za bezalkoholnim vinom, recenziraju bezalkoholna vina, a proizvođači bezalkoholnih vina objašnjavaju kako njihovi potrošači vole arome, okuse i teksture vina ali, eto, ne vole alkohol. Što je također legitimno.

Međutim, problematika bezalkoholnog vina puno je veća od trenutnih ili dugoročnih potrošačkih trendova. Bezalkoholno vino naprosto nije vino, jer je alkohol sama esencija vina. Vino nastaje alkoholnom fermentacijom, pretvaranjem šećera iz grožđa u alkohol. Vino koje ne sadrži alkohol suštinski se ne može smatrati vinom, neovisno o zakonima koji to dopuštaju. Vino je jednako alkoholna fermentacija: to je nesporna činjenica.

Drugo, alkohol je odgovoran za strukturu i teksturu vina. Treće, alkohol u vinu nesporni je podizač dobrog raspoloženja: alkohol vinu daje element radosti i društvenosti. Vino bez alkohola jednaka je besmislica kao televizor i mobitel bez ekrana. Bezalkoholno vino zločin je prema jednom od najvažnijih i najsofisticiranijih proizvoda sveukupne civilizacije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.