
Početkom prosinca 2005. godine posjetili smo restoran Zigante u Livadama podno Motovuna, u društvu Ivice Matoševića i Ane Ugarković. Zigante je u ono vrijeme bio restoran visokog stila s degustacijskim menijem koji je početkom zime prirodno bio posvećen bijelim tartufima.
Tartufi te zime možda nisu bili najmirisniji, a wine pairing s bijelim vinima bio je prilično promašen, jer bijeli tartufi vole zemljasta, tanična crna vina, a ne vole malvazije. Ali, restoran Zigante ostavljao je dojam ozbiljnog, ambicioznog projekta.
U ono je vrijeme ime Zigante bilo sinonim za istarske tartufe. Danas je Zigante sinonim za razne drugorazredne proizvode s okusom tartufa (zapravo ulja od tartufa) koji su neizbježni u većim supermarketima i na aerodromima. Svakako je kuriozitet da smo Ziganteovu policu vidjeli i u malom korejskom dućanu u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.
Brend Zigante danas, dakle, uglavnom označava razne majoneze s okusom tartufa, kečape s okusom tartufa, pasterizirane tartufe bez mirisa i okusa tartufa i tome slično. A sada više nema ni pravog restorana.
Sudeći po meniju na Ziganteovoj web stranici, restoran Zigante u Livadama pretvorio se u fast food špageteriju s točno devet jela. Evo što nudi restoran Zigante, prepisano s njihove web stranice:
Hladna predjela
Glavna jela
Cijene su masovno prihvatljive: pomfrit košta 6 eura, pasta s tartufatom 10 eura, a biftek s tartufima samo 28 eura, što je jeftino za biftek bez ičega.
Restoran Zigante pretvorio se u nešto između špageterije i fast fooda, što ne može imati nikakve veze s gastronomijom.
Malo je tužno što je svojedobno simbol istarskih tartufa završio na pomfritu s tartufima za šest eura. Ali, skoro sve što je tvrtka Zigante činila tartufima u zadnjih desetak godina, neizbježno je vodilo baš prema takvom završetku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.