
Pavo Klarić godinama je radio u Esplanadi uz veliku cheficu Anu Grgić Tomić. Zatim je preuzeo restoran Luciano u hotelskom selu San Canzian kraj Buja. Klarić je preklani proglašen Mladim chefom godine Kulta Plave Kamenice.
San Canzian je jedan od najluksuznijih istarskih i hrvatskih hotela. Sastoji se od niza kamenih kuća u obnovljenom istarskom selu blizu Buja, okružen šumom i vinogradima. Vjerojatno najljepši otvoreni bazen u Hrvatskoj, kao i fantastični pogledi na zelenu Istru, strateške su prednosti San Canziana. San Canzian se iduće godine širi na novu, veću obližnju lokaciju, u još spektakularnijem izdanju.
U srijedu navečer uz zalazak sunca, probali smo nekoliko jela s novog San Canzianova menija. Široke trake roštiljem zadimljene mrkve s coulisom od marelica i zrnima gorčice na hrskavom krekeru jedno su od rijetkih hrvatskih veganskih jela koja su nas impresionirala. Crudo od hlapa luksuzni je primjer visoke bistronomije.
Jaje s kavijarom na prženici od kukuruza kombinacija je raskoši i etnografije. U istarskim narodnim običajima jaje je jedan od simbola blagostanja. Chef Klarić puni ljuske jaja ribanim sušenim žumanjkom i granolom, što se može doimati nesklapno ali vrlo dobro funkcionira. Pored jajeta gost dobiva luksuzni prepečeni kukuruzni kruh s mnogo briljantnog kavijara.
Taglioni s tartarom od kozica i umakom od ježinca primjer su sofisticiranog comfort fooda. Hobotnica na ražnjiću s lardom naizgled je jednostavno, ali zapravo kompleksno jelo s pažljivo definiranim teksturama, dok je zubatac u kremi od krumpira naglasio kontraste: snažan okus ribe i njena savršeno hrskava koža efektno se suprotstavljaju gotovo tekućem, mliječnom krumpiru.
Osvježavajući desert od rezanaca od krastvca s kokosom, limetom i kristalnim čipsom od krastavca fino se složio s vrhuncem ljeta.
Uz odličnu večeru na terasi San Canzianova Luciana, popili smo dvije čaše Roedererovog Brut Premiera, butelju Moretova Rullya iz 2022, butelju fascinantnog Movijinog Velikog Belog iz davne 2011.koje još nije počelo razvijati tercijarne elemente, što znači da će trajati još najmanje desetak godina. Završili smo s mirisnim tajvanskim oolongom iz Yunlina. San Canzianov Luciano definitivno spada među šest ili sedam najboljih restorana u Istri.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.