
Na samom ulazu u Gonar na Rabu u Supetarskoj dragi, pažnju nam je privukao veliki akvarij pun jastoga i školjki. Ako u restoranu vidite akvarij sa živim jastozima možete pretpostaviti da su i ostali sastojci svježi. Iako su jastozi bili atraktivni, odlučili smo se za jednostavniji lagani ručak prije ukrcaja na trajekt i povratka doma. Na Rabu smo, nažalost, zbog lošeg vremena propustili i Rapsku Fijeru.
Gonar je jedan od poznatijih restorana na Rabu, upisan i u nekoliko internacionalnih vodiča. Ponudu temelji na ribi i rakovima, ali i jelima ispod peke koja se moraju naručiti minimalno jedan dan unaprijed. Budući da se nismo naručili za peku, morali smo izabrati nešto od jela u redovnom meniju. Naručili smo steak od sabljarke koja je toga dana bila u ponudi.
Gonarova sabljarka je bila dosta dobra, a s nekoliko bi detalja mogla biti izvanredna. Pohvalno je što Gonar sabljarku nije spalio i nije ju tretirao kao steak od govedine. Vjerujemo, da jednako pažljivo rade i sa steakovima od tune koje također imaju u ponudi. Problem sa sabljarkom je bio što je steak bio pretanko rezan pa se presušila u sredini. Tražila je i malo više soli, ali ukupni dojam nije bio loš. Naprotiv. Vrlo je dobro bilo i pečeno povrće servirano uz sabljarku. Za potpuni ljetni doživljaj je nedostajao jedino pečeni kukuruz, koji se mogao staviti u meni umjesto gljiva.
Uz sabljarku smo još probali i ljetni klasik, pržene lignje i krumpiriće, takozvani hrvatski fish and chips. Pržene lignje su bile dobre, pržene u svježem ulju. Krumpirići su bili i više nego dobri. Za predjelo smo naručili odličan pršut od tune i još bolje njoke sa šalšom i škampima. Domaći njoki sa škampima su bili definitivno najbolje jelo koje smo probali u Gonaru, sa finim ljetnim okusima i iznenađujuće finim i povećim škampima. Za desert smo naravno naručili rapsku tortu sa sladoledom od vanilije.
Rapska torta nam postaje jedan od najdražih deserata ove sezone, pa nam je žao što u nedjelju kad smo imali vremena za obilazak centra Rab nije radila mala manufaktura koju vode benediktinke, u kojoj se može probati recept iz daleke 1177. godine. Vinska lista je dobra, ali mjestimično preskupa. Pili smo Galićev sauvignon blanc koji je lijepo išao uz sabljarku. Gonarov najjači adut, osim očigledno dobre nabave, jest terasa s koje pucaju pogledi na more i Cres, na kojoj bismo mogli provoditi cijele ljetne večeri. Račun za dvoje s buteljkom vina smo platili 131 euro.
Supetarska drag 328, otok Rab
HRANA -4 VINO -3 SERVIS 4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.