
Hakkasan je možda najpoznatiji globalni gastrotainement brand. Lanac restorana Hakkasan utemeljen je u Londonu. U londonskom smo Hakkasanu prvi put večerali prije više od petnaest godina. Restoran je radio do duboko u noć, impresionirale su nas lasagne s abaloneom, jedno od jela koja nikada nećemo zaboraviti, a nismo se bunili ni protiv galantne ponude da nas Hakkasanov vozač u restoranskoj limuzini poslije večere odveze do hotela.
Hakkasan u Miamiju nije bio ništa manje dojmljiv od londonskog. Hakkasan se u međuvremenu raširio svijetom, od Las Vegasa do turskog Bodruma. Hakkasan je danas najpoznatiji od 44 brenda goleme ugostiteljske grupe Tao, koju se smatra najprofitabilnijom restoranskom korporacijom na svijetu, ne računajući fast food. Utemeljitelj Hakkasana i Yauatchea, londonski restaurater Alan Yau, ušao je u Taov sustav 2021. godine. Zanimljivo je ponoviti da zagorska tvornica restoranskog rublja TTT šije ubruse za mnoge Taove restorane, pa tako i za Hakkasan.
Bodrum je turski grad s nekih 200 tisuća stanovnika, smješten na obali Egejskog mora. Bodrum je jedan od glavnih turskih centara visokog turizma, pa je Michelinov Vodič za Tursku bodrumske restoranima dodijelio čak 23 preporuke, jednu zelenu zvjezdicu i dvije prave zvjezdice. Turske turističke vlasti očigledno su uložile ozbiljan novac u Michelinov Vodič.
Hakkasan u Bodrumu nalazi se u hotelu Mandarin Oriental. Cijene su dvostruko, pa i trostruko veće od londonskih, dok su vina upravo sumanuto precijenjena. Čak 52 eura za čašu rosea Whispering Angel uvjerljivo nadmašuju najgore dubrovačke i hvarske vinske ekscese.
Bodrum, očito, spada među one svjetske destinacije gdje se smatra normalnim pljačkati turiste. Naša reporterka Lorena Legović prije nekoliko je dana posjetila bodrumski Hakkasan. Evo njenog izvještaja.
U prilično kaotičnom i raštrkanom Bodrumu, hotel Mandarin Oriental oaza je luksuza i mira. U sklopu Mandarin Orientala radi niz poznatih restorana. Ukoliko i ne odsjedate u hotelu, jedan od brojnih buggyja rado će vas s recepcije prevesti do svakog restorana. Za boravka u Bodrumu isprobali smo gotovo sve restorane u Mandarin Orientalu, a najviše očekivanje imali smo upravo od Hakkasana. Ljubazne hostese dočekale su nas na vratima i brzo nas smjestile za stol iako smo uranili sat vremena.
To inače ne bi bilo vrijedno spomena, da ne znam da ovakvi restorani, čak i kad im je popunjeno tek pola kapaciteta, ne izdaju stolove ranije ni bez rezervacije, jer smatraju da tako održavaju svoju reputaciju. Hakkasanov ambijent stvara osjećaj da večerate negdje uz kinesku obalu, s mirnim povjetarcem i autentičnim dekorom. Usluga je bila izvrsna: brza, profesionalna i pažljiva. Ukoliko imate nedoumica, konobar na mobitelu ima fotografije i opise svih jela s menija, što olakšava i ubrzava proces naručivanja.
Hakkasanovo osoblje govori besprijekoran engleski, što je u Bodrumu pravi raritet. Svidjelo nam se i što nismo imali osjećaj da nas tjeraju da naručujemo više nego što nam je potrebno, što je čest slučaj na sličnim mjestima. Umjesto tasting menua,odlučili smo se za a la carte opcije.
Kineske okruglice bile su jedne od najboljih koje smo ikad jeli, savršeno kuhane na pari, ukusne i nježne. Pekinška patka bila je izvanredna; hrskava kožica, mekano meso i poslužena sa svim propisnim prilozima. Uzeli smo i hrskavu salatu od patke koja je bila korektna, glavna zamjerka je što je meso bilo prevruće pa salata nije davala svježinu jelu. Probali smo i tofu i patlidžan u umaku od crnog graha koji je bio ukusan. Goveđi prženi Shangai duplings u porciji od pet komada bili su dovoljno ljuti da se to napomene na meniju, što su u Hakkasanu propustili.
Za desert smo uzeli dumpling od kikirikija punjen nugatom, koji nije bio nezaboravan, tek korektan. Nedostajalo mu je okusa, ali prezentacija je bila originalna. Uz to, probali smo i nešto klasičniji desert – čokoladnu kuglu s komadićima brownieja i sladoledom i karamel umakom i nekoliko banana koja je bila bolja. Naš prvi izbor za desert bio je veganska Pavlova, no profesionalni konobar nam je otvoreno rekao da smatra da taj desert nije adut restorana i da bismo ga trebali izbjeći.
Od tri Hakkasana koja sam posjetila, ovaj je bio najmirniji, ali najljepši. Pogled i dekor su nevjerojatni. Ovo bi vrlo lako mogao biti najljepši Hakkasan na svijetu. Stolovi su odmah uz vodu, smješteni u jednom od najljepših zaljeva Bodruma. Posjed je toliko lijep da vas tjera da im gledate kroz prste za ostale sitnije nedostatke i vjerojatno je upravo to Hakkasan prodaje, jer ta ista hrana pod nekim drugim imenom i ambijentom, ne vjerojatno ne bi dobivala jednaku pažnju.
Bodrumski Hakkasan je i izuzetno skup, čak i u usporedbi s ostalim Hakkasanima; cijene koktela i vina na čaše kreću se od 30 eura naviše, a iako je jelovnik u eurima račun stiže u turskim lirama i se sve čini još skupljim. Teško je zamisliti što bi Hakkasan mogao ponuditi za te cijene da bi gost osjećao da je dobio dobru vrijednost za svoj novac. Vinska karta je korektna, ali vrlo bazična vina poput Whispering Angel rosea nekoliko su puta skuplje nego u drugim restoranima sličnog ranga.
Iako Hakkasan u resortu Mandarin Orientala ima vrlo oštru restoransku konkurenciju, bio je prilično dobro popunjen. U razgovoru s drugim gostima hotela, čuli smo da se rezervacija može dobiti i isti dan, iako smo mi svoju osigurali tjednima unaprijed. U Bodrumski Hakkasan svakako bismo se vratili unatoč cijenama. Toplo ga preporučujemo svakomo tko dođe u Bodrum.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.