
U subotu navečer grmilo je i sijevalo iznad Zatona Malog. Uživali smo u vatrometu i grmljavini naizgled zastrašujućih, ali zapravo tek dekorativnih munja s druge strane zaljeva, i u usplahirenim manjim valovima koji su se razbijali o terasu restorana Gverović-Orsan, udaljenu točno metar od mora.
Gverović-Orsan najjači je dubrovački restoranski brend uz Nautiku i 360. Gverović-Orsan radi već milijun godina, a između 1995. i 1998. radio je i u Zagrebu, u Petrovoj ulici.
Gverović-Orsan uvjerljivo je najbolji riblji restoran u Dubrovniku, i jedan od najboljih jednostavnih ribljih restorana u Hrvatskoj. Jedemo ondje dulje od trideset godina, pa znamo što govorimo. Gverović-Orsan i ove je subote opravdao svoju reputaciju.
Kamenice su bile očekivano fine, jednostavna salata od hobotnice s rikulom odlična, juha od pomidora fantastična, prepuna zrelog ljetnog voća, dok je mala divlja hama uvjerljivo nadjačala sve zubace, orade i šanpjere koje smo ove godine pojeli na Jadranu. Divlja je hama, koja se iznimno rijetko lovi, jedna od najukusnijih jadranskih riba. Njeno je meso pahuljasto i čvrsto kao kod velikih oslića, ali značajno sočnije, dok okus sasvim blago asocira na trilju od kamena.
Divlja je hama bila doslovno genijalna, pa je ubila u pojam sve dubrovačke restorane koji se oslanjaju na hladnjače velikih distributerskih tvrtki: vakumirani riblji file nikad neće postati gastronomija. Cijela hama s kosti, ekspertno pečena u kod Gverović-Orsana, vrijedi više od dvije trećine riba koje smo ovih dana probali ili vidjeli u Dubrovniku, gradu u kojem restorateri ne idu na tržnicu.
I dok je hrana na Gverovićevoj terasi bila dostojna veličanstvene grmljavine s druge strane zaljeva, vinska je karta, blago rečeno, katastrofalna. Zbog dva razloga: Prvo, na karti je premalo lokalnih vina, a previše posve mediokritetskih kontinentalnih vina. Drugi razlog su cijene, koje su blizu Nautikinih, što znači da je Gverovićeva vinska karta uglavnom neupotrebljiva. Morate biti veoma neoprezni prema svom novcu da biste plaćali mlada hrvatska vina između 450 i 500 kuna. Iza takvih, potpuno neprivlačnih cijena stoje ili panika ili pohlepa. U Gverović Orsanu je najinteligentnije piti vodu.
Odličnu večeru na terasi Gverović-Orsana platili smo oko 300 eura. Očito je da nam mnogo toga nisu zaračunali. Gverović-Orsan, uz malo više profesionalizma, može postati zaista dobar restoran. Zasad žonglira po rubovima.
Na ratu 7, Zaton Mali
HRANA +4/5 VINA -2/5 SERVIS 4/5 AMBIJENT 5/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.