Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

RIBLJI RESTORANI ISTRE I KVARNERA Trinaest najboljih mjesta za svježu ribu, rakove i školjke 

Vrhunac je sezone i brojni turisti žele jesti jadransku ribu, onu pravu, divlju, koje u ovo doba godine, međutim, baš i nema. Prava riba, rakovi i školjke redovito se mogu naručiti tek u malom broju restorana na moru, zbog prevelike potražnje i zbog činjenice da se restoranima više isplati kupovati ribu od velikih dobavljača, gdje može biti jeftinija i stalno dostupna. 

Za našu prvu listu najboljih ribljih restorana na Jadranu izdvojili smo trinaest lokala koji znaju s ribom i koji pretežno drže divlju jadransku ribu.   Drugu listu ribljih restorana, posvećenu Dalmaciji, objavljujemo idući tjedan. Evo najboljih ribljih restorana Istre i Kvarnera. 

1. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum već tridesetak godina dominira lokalnom i nacionalnom scenom ribljih restorana. Ne znamo ni jedan drugi restoran u Hrvatskoj koji drži tako velik izbor žive ribe i rakova kao Plavi podrum. Tu je i najšira selekcija vrhunskih maslinovih ulja, jedna od najboljih vinskih karata u zemlji, veoma dobar kruh i dosta detalja koji Plavi podrum približavaju fine diningu. Tu su i izvrsni deserti.  

2. Marina, Novigrad 

Marina je jedinstveni, kreativni riblji fine dining restoran koji već godinama opstaje u polualternativnom poslovnom modelu. Na večeru možete doći isključivo s rezervacijom, a od ove sezone Marina je otvorena i za ručak. Marina Gaši, chefica bez zamrzivača, spada među trajne, značajne vrijednosti hrvatske gastronomije.  

3. Damir & Ornella, Novigrad 

damir-ornella-2

Prije četvrt stoljeća Damir Beletić, vlasnik restorana Damira & Ornella, filetirao je cijeli list za stolom i impresioniranim gostima servirao prvi jadranski sashimi. Nama je preklani ribu filetirala Damirova kći Mateja, koja nožem barata jednako virtuozno kao i njen otac. Najviše nas je impresionirao julienne od liganja, s puno kavijara. Hrana kod Damira & Ornelle uvijek je odlična, ali je vinska politika neobično anakrona.  

4. Zijavica, Mošćenička Draga 

Vlasnik Zijavice Stiven Vunić, izrastao je u jednog od najzrelijih, najkompetentnijih hrvatskih ribljih chefova. Vunić je po talentu i senzibilitetu za ribu i rakove kvarnerski Hrvoje Zirojević. Iverak u emulziji od maslinova ulja i limuna s konfitiranim češnjakom jedno je od najukusnijih ribljih jela na cijelom Jadranu, svi su tanjuri sofisticirani i precizno dorađeni, a sastojci beskompromisno svježi. Vinska je lista prilično raznolika. Falstaff je nedavno proglasio Zijavicu najboljom hrvatskom konobom.  

5. Ganeum, Lovran 

Ganeum nije isključivo riblji restoran.  U Ganeumu smo svojedobno ručali najukusniju carbonaru u Hrvatskoj. Ali, Ganeum je fenomenalan s ribama i škampima. Ganeum, nadalje, ima odličnu vinsku kartu s nekoliko teško dostupnih prirodnih vina.  

6. Rivica, Njivice, Krk 

rivica-riba

Najstariji aktivni kvarnerski restoran lani je proslavio 90. rođendan. Rivica je svih 90 godina u vlasništvu obitelji Lesica. Rivica i danas raspolaže sjajnim izborom svježe ribe i rakova. Kuhanje je precizno i minimalno intervencionističko, a vinska lista kompetentna u raznim žanrovima.  

7.  Viking, Lim 

Viking je zasluženo jedan od najpopularnijih istarskih restorana. Ne sjećamo se da smo u zadnjih dvadesetak godina bili u Vikingu a da nismo vidjeli žive škampe, hlapove ili jastoge, i odličan izbor ribe. Svježe se školjke podrazumijevaju, jer se Viking nalazi kraj uzgajališta kamenica. Vinska karta prilično je dobra, a service prvorazredan. Viking je već 60 godina u vlasništvu obitelji Matošević.  

8. Johnson, Moščenićka Draga

johnson-2017-ribe

Johnson je prije mnogo godina stekao reputaciju hrama kvarnerskih škampa ali svi rakovi i ribe u Johnsonu prvorazredni su do spektakularni.  

9. Batelina, Banjole 

Batelina obitelji Skoko klasični je  riblji restoran s  izvrsnom , precizno pripremljenomdivljom  ribom, rakovima i školjkama. U zadnjih nekoliko godina i vinska se lista  poboljšala.

10.  Navis, Opatija 

Navis, restoran s prelijepom terasom smješten u istoimenom opatijskom hotelu, nije klasični riblji restoran, pa se zato ne nalazi na vrhu ove liste. Navis servira i dosta mesa. Ali, Navis gotovo redovito raspolaže vrhunskim ribama i živim škampima koje priprema Tino Sinižić, kompetentni chef sa senzibilnom rukom. Navis ima izvrsnu vinsku kartu, osobito bogatu šampanjcima.  

11. Yacht Club, Opatija 

Obnovljeni Yacht Club u samo je nekoliko mjeseci stekao iznimnu popularnost, što je i normalno, jer je riječ o uvjerljivo najboljem restoranu u centru Opatije i jedinom restoranu u centru Opatije gdje se priprema zaista svježa, divlja riba. 

12.  Puntulina, Rovinj 

Puntulina ima spektakularnu terasu, solidan izbor ribe i rakova i onaj fini profesionalni dodir koji dobre restorane razlikuje od običnih.  

13.  Čok, Novigrad 

Čok kuha jedno od najpopularnijih jela na istarskoj restoranskoj sceni: brancina na pari. Čok je unatrag desetak godina prodao tisuće i tisuće tih zaista ukusnih, kremastih, blago aromatičnih brancina. Radi se o uzgojenoj ribi, ali najbolje pripremljenoj uzgojenoj ribi na Jadranu. Čok drži i divlju ribu, velike rakove i školjke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.