
Vrhunac je sezone i brojni turisti žele jesti jadransku ribu, onu pravu, divlju, koje u ovo doba godine, međutim, baš i nema. Prava riba, rakovi i školjke redovito se mogu naručiti tek u malom broju restorana na moru, zbog prevelike potražnje i zbog činjenice da se restoranima više isplati kupovati ribu od velikih dobavljača, gdje može biti jeftinija i stalno dostupna.
Za našu prvu listu najboljih ribljih restorana na Jadranu izdvojili smo trinaest lokala koji znaju s ribom i koji pretežno drže divlju jadransku ribu. Drugu listu ribljih restorana, posvećenu Dalmaciji, objavljujemo idući tjedan. Evo najboljih ribljih restorana Istre i Kvarnera.
Plavi podrum već tridesetak godina dominira lokalnom i nacionalnom scenom ribljih restorana. Ne znamo ni jedan drugi restoran u Hrvatskoj koji drži tako velik izbor žive ribe i rakova kao Plavi podrum. Tu je i najšira selekcija vrhunskih maslinovih ulja, jedna od najboljih vinskih karata u zemlji, veoma dobar kruh i dosta detalja koji Plavi podrum približavaju fine diningu. Tu su i izvrsni deserti.
Marina je jedinstveni, kreativni riblji fine dining restoran koji već godinama opstaje u polualternativnom poslovnom modelu. Na večeru možete doći isključivo s rezervacijom, a od ove sezone Marina je otvorena i za ručak. Marina Gaši, chefica bez zamrzivača, spada među trajne, značajne vrijednosti hrvatske gastronomije.
Prije četvrt stoljeća Damir Beletić, vlasnik restorana Damira & Ornella, filetirao je cijeli list za stolom i impresioniranim gostima servirao prvi jadranski sashimi. Nama je preklani ribu filetirala Damirova kći Mateja, koja nožem barata jednako virtuozno kao i njen otac. Najviše nas je impresionirao julienne od liganja, s puno kavijara. Hrana kod Damira & Ornelle uvijek je odlična, ali je vinska politika neobično anakrona.
Vlasnik Zijavice Stiven Vunić, izrastao je u jednog od najzrelijih, najkompetentnijih hrvatskih ribljih chefova. Vunić je po talentu i senzibilitetu za ribu i rakove kvarnerski Hrvoje Zirojević. Iverak u emulziji od maslinova ulja i limuna s konfitiranim češnjakom jedno je od najukusnijih ribljih jela na cijelom Jadranu, svi su tanjuri sofisticirani i precizno dorađeni, a sastojci beskompromisno svježi. Vinska je lista prilično raznolika. Falstaff je nedavno proglasio Zijavicu najboljom hrvatskom konobom.
Ganeum nije isključivo riblji restoran. U Ganeumu smo svojedobno ručali najukusniju carbonaru u Hrvatskoj. Ali, Ganeum je fenomenalan s ribama i škampima. Ganeum, nadalje, ima odličnu vinsku kartu s nekoliko teško dostupnih prirodnih vina.
Najstariji aktivni kvarnerski restoran lani je proslavio 90. rođendan. Rivica je svih 90 godina u vlasništvu obitelji Lesica. Rivica i danas raspolaže sjajnim izborom svježe ribe i rakova. Kuhanje je precizno i minimalno intervencionističko, a vinska lista kompetentna u raznim žanrovima.
Viking je zasluženo jedan od najpopularnijih istarskih restorana. Ne sjećamo se da smo u zadnjih dvadesetak godina bili u Vikingu a da nismo vidjeli žive škampe, hlapove ili jastoge, i odličan izbor ribe. Svježe se školjke podrazumijevaju, jer se Viking nalazi kraj uzgajališta kamenica. Vinska karta prilično je dobra, a service prvorazredan. Viking je već 60 godina u vlasništvu obitelji Matošević.
Johnson je prije mnogo godina stekao reputaciju hrama kvarnerskih škampa ali svi rakovi i ribe u Johnsonu prvorazredni su do spektakularni.
Batelina obitelji Skoko klasični je riblji restoran s izvrsnom , precizno pripremljenomdivljom ribom, rakovima i školjkama. U zadnjih nekoliko godina i vinska se lista poboljšala.
Navis, restoran s prelijepom terasom smješten u istoimenom opatijskom hotelu, nije klasični riblji restoran, pa se zato ne nalazi na vrhu ove liste. Navis servira i dosta mesa. Ali, Navis gotovo redovito raspolaže vrhunskim ribama i živim škampima koje priprema Tino Sinižić, kompetentni chef sa senzibilnom rukom. Navis ima izvrsnu vinsku kartu, osobito bogatu šampanjcima.
Obnovljeni Yacht Club u samo je nekoliko mjeseci stekao iznimnu popularnost, što je i normalno, jer je riječ o uvjerljivo najboljem restoranu u centru Opatije i jedinom restoranu u centru Opatije gdje se priprema zaista svježa, divlja riba.
Puntulina ima spektakularnu terasu, solidan izbor ribe i rakova i onaj fini profesionalni dodir koji dobre restorane razlikuje od običnih.
Čok kuha jedno od najpopularnijih jela na istarskoj restoranskoj sceni: brancina na pari. Čok je unatrag desetak godina prodao tisuće i tisuće tih zaista ukusnih, kremastih, blago aromatičnih brancina. Radi se o uzgojenoj ribi, ali najbolje pripremljenoj uzgojenoj ribi na Jadranu. Čok drži i divlju ribu, velike rakove i školjke.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.