Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO SE DOBRO PROVESTI U ISTRI ZA MANJE OD 100 EURA Konoba Primizia odličan je primjer ekspertnog kuhanja i vrijednosti za novac

Postoje tek rijetka mjesta koja pružaju odličnu vrijednost za novac, pogotovo u turistički jakim regijama poput Istre. Još lani  smo zaključili da svaki odlazak u neku od istarskih konoba znači da račun vrlo vjerojatno neće biti manji od 100 eura za dvoje.

U normalnim okolnostima u naše račune bi ulazile stavke poput jedne butelje istarskog vina, najčešće istaknutih proizvođača, jedno ili dva predjela bazirana na paštama, najčešće jedno glavno jelo. To nam dopušta da dobijemo širu sliku o restoranu i smatramo da prosječni gost naruči otprilike iste stvari. Ove godine su računi još veći i opasno se približavaju prosjeku od 150 eura. Nastave li taj trend, istarske se konobe više neće moći smatrati pristupačnima.

Ipak još postoji mali, sve manji broj ugostitelja koji su senzibilni prema cijenama. Jedan od njih svakako je Primizia poznate ugostiteljske obitelji Fernetich u Brtonigli. Račun u Primiziji s buteljkom Radovanova merlota i četiri iznimno sezonaka ljetna jela platili smo točno 83 eura, skoro upola manje od ovogodišnjeg prosjeka.

Što smo dobili za 83 eura? Prekrasan ambijent na Primizijinoj vrtnoj terasi, ekspertno pripremljena sezonska jela koja ocrtavaju talijansko-istarsku tradiciju i buteljku zaista izvrsnog vina. U Primiziji smo ovoga puta namjerno preskočili tartufe i pizze, dva najpopularnija jela koja su je i stavila na gastronomsku mapu Istre. Naručili smo gotovo isključivo ljetna jela koja nisu u jelovniku i mijenjaju se ovisno o dostupnosti namirnica.

Parmigiana, koja stoji 11 eura, bila je odličan početak vruće ljetne večeri s vrlo dobrom domaćom šalšom, jednako dobrim patlidžanom i ribanim sirom. Uz par kapljica vrhunskog San Roccova maslinova ulja cijelo jelo je naravno postalo bitno istančanije.

Paccheri, koji očigledno ove sezone postaju sve popularniji, bili su još bolji. Stracciatella je dala kremoznost, domaća šalša je ponovno pokazala svu svoju moć, a pašta je naravno bila kuhana u minutu. Ovakva jela zapravo želimo jesti cijelu sezonu. Paccheri u Primiziji stoje 9 eura. Usput rečeno, prošli smo tjedan također jeli pacchere u jako dobroj konobi La Parenzana. Njihovi paccheri, koji su bili na vrlo solidnoj razini, stoje 15 eura. Razlika od 6 eura svakako nije neznatna.

Rižoto s vrganjima je bio tehnički solidno napravljen a vrganji su bili fini i ukusni. Za kraj smo naručili jedan cheesecake s karamelom koji je lijepo zaokružio našu ugodnu, ljetnu i laganu večeru na Primizijinoj terasi. Zaista nema puno mjesta koja u zadnjih nekoliko godina nisu drastično dizala cijene, pa i cijene sasvim običnih i prosječnih jela. Primizia je rijetka iznimka. Rezultat ovakvog pristupa je da Primizia radi cijelu godinu jer ima puno lokalnih obožavatelja, a ljeti se mora rezervirati nekoliko dana unaprijed da bi se dobio stol na terasi. 

PRIMIZIA

Ulica Marconi 4, Brtonigla

HRANA +4/5  VINO -4/5  SERVIS +4/5  AMBIJENT terasa +4/5 ostalo 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.