Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO PITI VINO BEZ POSLJEDICA Sedam Decanterovih pravila za kontrolirano uživanje u vinu

vino-tasting-sommelier

Cijeli svijet već dvije godine govori o niskoalkoholnim pićima. U Londonu nismo naišli ni na jedan restoran ili bar koji nije nudio bezalkoholni pairing, bezalkoholna vina i bezalkoholne koktele.  Decanter je, u duhu vremena, naslovnicu lipanjskog broja, uvodnik i punih osam stranica posvetio umjerenom ispijanju vina. Objavljujemo Decanterovih sedam preporuka za kontrolirano uživanje u vinu.

1. Zebrine pruge 

Riječ je o strategiji koja uključuje naizmjenično ispijanje alkoholnih i bezalkoholnih pića. To je, zapravo, elaborirana verzija pravila “jedna čaša vode za jednu čašu vina”, s tim što Zebra omogućuje da istražite širi spektar niskoalkoholnih i bezalkoholnih pića.

2. Mala točenja 

Nikad nemojte točiti više od jednog decilitra. To je sasvim dovoljno da zavrtite vino u čaši, osjetite arome i okuse I uživate u sadržaju čaše, dok vam istodobno pomaže da se kontrolirate.

3. Suhi dani 

Odredite dane kada ne pijete nikakav alkohol. Označite te dane u kalendaru i budite dosljedni u izbjegavanju alkohola. Suhi dani pomoći će vam da analizirate je li alkohol postao dio vaše dnevne rutine. Ako imate problema sa suhim danima, očito jest.

4. Nemojte dovršiti bocu  

Sama činjenica da ste otvorili butelju vina ne znači da morate popiti cijelu butelju. Uložite nešto novca u sustave za čuvanje vina. Nadalje, mnoga bijela vina, osobito ona s višom kiselinom, dobro će se držati u hladnjaku nekoliko dana ako ih začepite običnim čepom.

5. Pitajte zašto, tko i kada?  

Razmislite o razlozima, društvu i trenucima koji vas motiviraju da pijete. Tu može doći do važnih distinkcija u pristupu vinu. Ako su društveni komformizam ili obveze povod da pijete, to nije dobro.

6. Bilježite što pijete  

Htjet ćete se sjećati vina koje ste pili i ljudi s kojima ste ga dijelili. Umjesto rutinskog naručivanja vina, budite sigurni da pijete s konkretnom namjerom. Znanje o proizvođaču, regiji i sortama također će vam pomoći da stvorite bolja senzorska sjećanja na vino koje ste popili.

7. Usporite  

Sve navedeno trebalo bi vam pomoći da se kontrolirate dok pijete vino i da razvijete osviješteniji i refleksivniji odnos prema vinu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.