
“Pizza mi je jedno od dva najprodavanija jela,” rekao nam je prije par tjedana chef Marko Turković, dok smo uživali u njegovu zaista ekspresivnom meniju u Fogu by Bekal, restoranu, pizzeriji i roštiljarnici, sve odjednom, na plaži Pical u Poreču.
Pizza je, nesporno, vladarica turističke i restoranske hrane na moru. Što u većini slučajeva nije dobro, među ostalim i zato što većina lokala koji peku pizzu rade s najlošijim sastojcima i ne znaju mnogo o tijestu za pizzu. Međutim, u Istri već dulje vrijeme postoji scena vrlo ozbiljnih pizzerija koje spadaju među najbolje u Hrvatskoj, a Rijeka i Opatija definitivno rastu unatrag dvije godine. Stoga, zapravo, nije bilo teško sastaviti listu najboljih istarsko-kvarnerskih pizzerija.
Na listi nema Rovinjskog Al Dentea, koji je lani pekao fantastične pizze, jednako dobre kao one u Zagrebu. Međutim, ove se godine RovinjskI Al Dente pokušava profilirati kao gastronomski bistro ili fine dining restoran, pa se promovira degustacijskim menijima i gostovanjima poznatih chefova, dok se na njihovoj službenoj web stranici pizze uopće ne spominju na jelovniku.
Evo, dakle, liste vrućih i mirisnih preporuka za sve one koji ni na moru ne mogu bez pizze.
Rumore je naš dugogodišnji istarski favorit. Rumore u Istri ima sličan status kao Franko’s Pizza & Bar u Zagrebu: smatra se gotovo neupitno najboljom pizzerijom na poluotoku. Rumore priprema klasičnu napoletanu iz peći na drva, koja je uvijek perfektno pečena. Nedavno su u ponudu uvrstili slasnu pepperoni pizzu sa salamom Napoli i svježim paprikama. Rumore ima jednu od najljepših terasa među svim hrvatskim pizzerijama.
Fogo nije pizzeria nego mjesto gdje možete pojesti genijalnu janjetinu i odličan file brancina poširan u smokvinom listu. Ali pizza im je, što se može, najprodavanije jelo. Tvrtko Šakota, mentor i poslovni partner Marka Turkovića, fanatični je perfekcionist u mnogočemu, a osobito u izradi raznih vrsta krušnog tijesta. Fogo zato ne peče napoletanu jer nema uvjete za razvoj prave napoletane, nego pizzu koja se u Hrvatskoj zove old school, budući da izgledom podsjeća na stare pizzerije iz osamdesetih godina. Fogova je pizza, međutim, izvrsna: tijesto je mirisno, elastično i hrskavo na rubovima, a recepti originalni, poput pizze s jakovskim kapicama, stracchinom i svježim ljetnim tartufima.
Napoli postoji točno petnaest godina. Posvećen je nogometu, osobito istoimenom klubu, koji je ove godine poslije duge pauze osvojio talijansko prvenstvo. Napolijeve napoletane imaju prozračne rubove, odlikuju se propisnim leopardovim uzorkom, a sastojci su veoma dobri. Još su nam u sjećanju pizza s lardom, pršutom i feferonima, i pizza s pistacijama i mortadelom.
Yacht Club je smješten u centru Opatije, na šetnici iznad istoimenog vrlo dobrog ribljeg restorana. Recepture za pizze izradio je Marin Vanjak, vlasnik legendarne O’Hare, koja je prije više od deset godina naučila Zagreb i Hrvatsku pizzi napoletani. Tijesto je lagano, prozračno i mirisno, s lijepim rupama u presjeku. Lani nas je posebno impresionirala pizza sa zaista ljutom ‘ndujom, mladim špinatom i malim papričicama. Yacht Club ima vrlo dobru listu koktela i internacionalnih piva. Vino se može naručiti s opsežne vinske karte ribljeg restorana, pa ako uz pizzu želite piti šampanjac, nema problema.
Primizia obitelji Fernetich jedna je od najboljih modernih istarskih konoba. Pizza je Primizijino uvjerljivo najpopularnije jelo, a pizza s bijelim tartufima koja se može dobiti isključivo u sezoni bijelih tartufa, spektakl je za sebe: konobari pred gostima na mirisnu pizzu ribaju najaromatičnije tartufe na svijetu. U ovo doba godine uz pizzu se mogu naručiti ljetni crni tartufi. Na jelovniku Primizije osobito je zanimljiva sekcija “special ones”: salsiccia e friarelli sadrži, među ostalim, izdanke brokula, a San Rocco brie, ovčji sir i lardo di Colonnata. Primizia ima vrlo raznoliku vinsku listu.
Plominska Burra je pizzerija s nešto širim menijem koji obuhvaća i tjestenine i burgere, ali njihov forte je napoletana. Burra zna s tijestom i koristi kvalitetne sastojke, radi uglavnom konvencionalne pizze s pokojim originalnijim receptom poput pizze Burra s carpacciom od boškarina i pestom od oraha i gljiva ili žestoke pizze ‘Nduja. Ostala jela u Burri, nažalost, nisu na razini pizza.
Cont je uvjerljivo najbolja pizzeria u Rijeci. Pivnica Cont postoji milijun godina, ali se tek lani počela ozbiljno baviti pizzama, zahvaljujući pizzamajstoru Franku Rajkoviću, koji je došao u Cont iz nekadašnje odlične, ali antiugostiteljske pizzerije Pirati. Cont peče napoletane s visokim rubovima i prozračnim, laganim tijestom. Koristi vrlo dobre sastojke, uključujući prvorazredni fior di latte, finu kuhanu šunku i, naravno, rajčice San Marzano. Trebali bi, međutim, odustati od tartufate i ulja od tartufa.
Maya se nalazi u strogom centru Opatije, na glavnoj ulici, u prostoru gdje je dugo godina radio Krašev Choco Bar. No, još prije Kraša, u vrijeme bivše države, ondje je bila otvorena pizzeria Maya, koja spada među najstarije pizzerije u Hrvatskoj. Neki čak tvrde da je bila prva. Tako je i nova Maya, pametno, dobila ime po povijesnoj Mayi. Maya priprema solidne, premda ne posve konzistentne napoletane: tijesto zapravo podsjeća na kombinaciju napoletane i old school pizze. Prije nekoliko dana uveli su novu ljetnu pizzu nazvanu po pizzeriji: Pizza Maya, s pohanim škampima, što je luksuzna inovacija na koju još nismo naišli u Hrvatskoj. Nadamo se da je riječ o škampima, a ne o kozicama.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.