Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA PROVINCIJALNA ZABLUDA Sladoledi kavane Anka iz Selca nipošto nisu najbolji na svijetu. Nisu najbolji ni na Jadranu, a kamoli u Hrvatskoj

Može li se i treba li uopće nešto proglašavati najboljim na svijetu? Razne liste najboljih restorana na svijetu imaju mana, ali generalno mogu biti putokaz u kojem smjeru ide globalna gastronomska scena. Međutim, proglašavati jedan sladoled iz Selca, turističkog gradića pokraj Crikvenice najboljim na svijetu, duboko je pogrešno.

O čemu je ovdje riječ? Kavana Anka je na nedavnom svjetskom natjecanju u sladoledima pobijedila kao tvorac najboljeg sladoleda na svijetu, točnije njihov sladoled od jagode je pobijedio. Natjecanje je Grand Prix Gelato o kojem na webu gotovo da nema daljnjih informacija. Treba li takvo natjecanje biti legitimno, kad se ne zna ni tko na njemu sudi ni koji su kriteriji, a ni svrha natjecanja nije jasna? Kako bilo, kavana Anka pobijedila je u navodnoj oštroj konkurenciji Talijana i Španjolaca.

Treba istaknuti još jednu činjenicu. Pobjeda na Grand Prix Gelatu tek je jedna od kvalifikacija za veće natjecanje Gelato Festival World Masters. Što daje dozu bizarnosti medijskim napisima u kojima se tvrdi da je mala Anka najbolja na svijetu. Bez obzira na sve te čudnovatosti, zaputili smo se u Selce. Ipak nam je blizu, rijetko idemo tamo, a ako nam sladoled ne bude odgovarao barem ćemo se prošetati.

Kad smo stigli pred kavanu Anka, bili smo blago iznenađeni. Najbolji sladoled na svijetu izgleda kao svi ostali koji se nude na našoj obali. U vitrini su izložena visoka brda sladoleda, nema vakumskih posuda iz zanatskih sladoledarnica. Ništa ne odaje dojam da se u Anki prodaje “najbolji gelato na svijetu.” Naručili smo favorite, lješnjak koji je Anku doveo u finale natjecanja i jagodu s kojom je pobijedila.  Lješnjak u kornetu, a jagodu u čašici. Drugi sladoledi u vitrini su tipični komercijalni asortiman, uključujući Baileys, Snickers i slične konfenkcijske okuse.

U jagodi se osjete komadići jagode što je dobar znak, ali problem je u okusu i teksturi. Okus je apsolutno presladak, dok je tekstura zapravo prosječna. Lješnjak se pokazao puno bolji zato što je bio manje sladak, ali okus je bio prosječan. Jedna kuglica sladoleda u Anki stoji dva eura. Selce smo napustili pitajući se što smo to zapravo probali? Skupo plaćeni marketinški trik? Prosječan sladoled koji nije najbolji ni na Kvarneru, a kamoli na svijetu? Vrlo vjerojatno sve od toga, ali ako putujete u Selce samo zbog Anke ne morate se mučiti. Iskreno, nismo sigurni ni što bismo zapravo preporučili u Selcu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.