“Mi smo cijelu predsezonu bili puni. Ali primjećuje se neobična razlika u potrošnji. Gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ove godine troše više od gostiju iz drugih europskih zemalja,” rekao nam je jučer popodne Robi Rojnić, maître d’ čuvenog restorana Viking u Limskom kanalu.
Viking obitelji Matošević preklani je proslavio šezdeseti rođendan, a gospodin Rojnić ondje radi dulje od 35 godina. Nije jedini koji se dugo zadržao u Vikingu. Voditelj Vikinga jučer nas je upoznao s Rozanom Babić, konobaricom koja u jednom od najpoznatijih istarskih restorana radi već 25 godina.
“Gospođa Rozana najdulje je ovdje, iza mene. Bilo bi mi drago da se objavi njena fotografija. Rozana zaslužuje da se za nju zna,” pojasnio je Vikingov maitre d’. E sad, kad jedan restoran ima voditelja koji ondje radi dulje od 35 godina i konobaricu koja u njemu radi četvrt stoljeća, taj je restoran vrlo ozbiljan poslovni projekt. Zaista ne znamo mnogo hrvatskih restorana s tako lojalnim osobljem.
Viking je jučer, po tko zna koji put, pokazao da je i gastronomski vrlo, vrlo ozbiljan. Gospodin Rojnić ponosno nam je donio kašetu velikih, živih škampa, živog hlapa i nekoliko trofejnih primjeraka oborite ribe.
Ručak u Vikingu počeli smo kamenicama: Rojnić stalnim gostima donosi po pet, a ne šest kamenica, kao što je uobičajeno, u sjećanje na velikog istarskog gastronoma Franka Lukeža, koji je uvijek naručivao pet kamenica. Kamenice iz dublje vode i usred ljeta mogu biti velike, mesnate i slatko-mineralne.
Slijedili su genijalni škampi, pet minuta kuhani na pari. Čvrsti, bijeli repovi teksturom su podsjećali na hlapa, ali bili su slađi. Zatim su nam poslužili izvrsnog kantara, pečenog na gradelama. Kantar je vrhunska oborita riba, koja teksturom podsjeća na zubaca, ali ima distinktivniji i intenzivniji okus. Uz odličnog kantara dobili smo puno mlade, nježne salate i prvoklasni hrskavi čips, koji bi se mogao servirati u bilo kojem dobrom steakhouseu.
Ručak s pogledom na zeleno more Limskog kanala završili smo finim domaćim gelatom od vanilije. Robi Rojnić sugerirao je da se sladoled od vanilije obogati s par kapi Chiavalonova ulja, što uistinu funkcionira. Uz sjajan ručak u jednom od najboljih hrvatskih ribljih restorana pili smo Ipšin pjenušac i Matoševićevu Zelenu grimaldu iz 2023. godine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.