Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Primorska koliba u Malinskoj dobro je vođeni restoran sa svježim sastojcima, ali i s određenim problemima u kuharskim tehnikama

Krčka gastronomska scena u zadnjih se nekoliko godina drastično poboljšala. Na najvećem hrvatskom otoku sada rade dobri restorani različitih žanrova. Među važnije protagoniste krčkog restoranskog preporoda svakako se ubraja i Primorska koliba u Malinskoj. Primorska koliba spada među najpopularnije krčke restorane: stol za vikend potrebno je rezervirati danima unaprijed.

Primorska koliba mnogo je bolja nego što se čini na prvi pogled; definitivno nije turistički restoran, iako privlači mnogo turista. To je restoran koji sadrži pojedine važne elemente klasičnog ugostiteljstva, pa se tartar biftek miješa pred gostima, za stolom. Vinska lista jedna je od kompetentnijih na Krku. Uz uobičajena mlada i svježa hrvatska vina, vinska karta Primorske kolibe sadrži i više biodinamičkih etiketa, kao i ponešto stranih butelja, po prihvatljivim cijenama. Selekcija maslinovih ulja dolazi s Krka, što je dobro i originalno.

Najvažnije je da Primorska koliba kuha sa svježim sastojcima. Riba, rakovi i školjke mogu biti fantastično dobri. Nedjeljni ručak u Primorskoj kolibi počeli smo malim inćunima i finom palentom. Plata sa sirovom ribom i školjkama bila je izvrsna: briljirao je marinirani gof, ali ni tuna, brancin i jakovske kapice nisu zaostajali.

Zatim je na stol došao rižoto sa zadnjim ovogodišnjim medvjeđim lukom, kozicama i škampima. Rižoto, nažalost, nije bio dobro skuhan. Iako su okusi bili jaki i čisti, rižoto nije imao kremastu, tečnu teksturu pravog rižota, što upućuje ili na nepažnju pri kuhanju ili na preskakanje pojedinih obaveznih koraka u pripremi.

Prženi krak hobotnice bio je izvanredan, hrskav poput čipsa, a opet mekan i sočan. Grilane i gratinirane jakovske kapice doimale su se kao ugodan povratak u predratnu restoransku prošlost Kvarnera, kad su svi ambiciozniji restorani ponosno gratinirali jakovske kapice. Vongole i škampi, tek blago dodirnuti vatrom na gradelama, doimali su se uzorno svježi.

Glavna jela, pečeni romb i orada, bili su tehnički besprijekorni, s hrskavom kožom i sočnim, vlažnim mesom. Uz vrlo dobar ručak pili smo Piquentumov pjenušac, vrlo uspjeli Legradi Rizling iz 2018. i Hlam 4, cuvée cabernet sauvignona, sansigota, merlota i petit verdota iz vinograda pored Vrbnika. Hlam 4 proizvodi Vinarija Šipun u suradnji s Klaudijom Jurčićem, višestrukim hrvatskim sommelierskim prvakom. Primorska koliba, usprkos neprecizno skuhanom rižotu, ostavlja prilično dobar dojam i svjedoči o restoranskom entuzijazmu na Krku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.