Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Casa Manzolin prihvatljiv je porečki bistro, u kojem smo ručali dobro pečenog šanpjera

Casa Manzolin lijepa je starinska vila na kraju Eufrazijeve ulice u Poreču, udaljena stotinjak metara od Eufrazijeve bazilike, vjerojatno najvažnijeg ranokršćanskog spomenika u Istri.

Casa Manzolin godinama je bila u vlasništvu vinarske obitelji Poletti, koja je, međutim, odlučila da se ne želi baviti ugostiteljstvom. Pa je Casu Manzolin lani preuzeo poznati porečki riblji restoran Sv. Nikola. Casa Manzolin danas je turistički bistro s više od četrdeset jela na meniju.

Casa Manzolin priprema doslovno sve i svašta: od sirovih škampa i kamenica, preko desetak rižota i pasti, sve moguće riblje filee i još dosta mesa. Srećom, drže i cijelu ribu.

Danas oko jedan pitali smo za cijelu oboritu ribu. Vrlo ljubazni konobar nabrojao nam je oradu, brancina, zubaca i romba. Oradu, brancina i zubaca uzgaja Cromaris, dok se uzgojeni, ne baš ukusni, premasni romb u Hrvatsku najčešće uvozi iz Španjolske. Pa smo našeg ljubaznog konobara još jednom pitali ima li Casa Manzolin bilo kakvu divlju ribu. Poslije par minuta konzultacija, ne znamo s kim, možda s matičnim restoranom na porečkoj Rivi, profesionalni nam je konobar kazao da imaju nekoliko divljih kovača.

Pa smo naručili divljeg kovača, koji je bio gotovo besprijekorno pečen; istodobno kremast, čvrst i pun okusa. Pečeno povrće uz kovača bilo je dosta bezokusno, ali su zato salate bile odlične. Kruh i peciva ne valjaju: ostavljaju dojam kao da ste na doručku u lošem hotelu s četiri zvjezdice.

Vinska je karta ambivalentna. S jedne strane, Dom Perignon i Comtes de Champagne koštaju samo 349 eura, što je fantastična cijena u svjetskim okvirima. S druge strane, srednja vina Marjana Simčiča, Cru Selection, koštaju čak 78 eura, premda se u Zagrebu rutinski prodaju za 50, najviše 60 eura. Istarska su vina dvadesetak posto skuplja nego u Barolinu, najboljem porečkom vinskom baru. Pili smo svježu, mineralnu i optimalno zrelu Polettijevu Malvaziju iz 2024. i odlični Valentin Sauvignon Bianca Croce iz 2022.

Konobari Case Manzolin bolji su od 99 posto porečkih konobara. Bolji su, zapravo, od cijelog restorana, pa im i ovim putem želimo zahvaliti. što su nam uljepšali vruću porečku nedjelju. Solidan ručak u Casi Manzolin platili smo 175 eura za dvoje.

CASA MANZOLIN

Eufrazijeva 16, Poreč

HRANA +3/5 VINA -3/5 AMBIJENT +3/5 SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.