Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEFOVI KOJI NE KUHAJU U restoranima ne rade Fabricio Vežnaver, Mario Mihelj, David Skoko, Robert Hromalić…

Jedan od brojnih paradoksa hrvatske gastronomije jest i činjenica da restoranskoj industriji nedostaju vrhunski chefovi, a istodobno mnogi vrhunski chefovi ne kuhaju u restoranima ili gotovo uopće ne kuhaju, iako nisu u dobi za mirovinu. Dapače, lista talentiranih i kompetentnih chefova koji ne rade u restoranima u postpandemijskim je godinama narasla: riječ je o trendu koji dodatno ugrožava profesionalne standarde i svakodnevne dosege hrvatske restoranske scene.

Glavni razlog takvog stanja jest u samim chefovima: oni nisu dovoljno ambiciozni, nemaju dovoljno strasti i nemaju jasnu viziju svoje karijere. Nemaju sve ono što, primjerice, svakodnevno iskazuje Ana Roš. Evo tek nekoliko najpoznatijih hrvatskih chefova koji više ne kuhaju u restoranima:

Fabricio Vežnaver, Pergola

Fabricio Vežnaver bio je jedan od najboljih istarskih chefova. Njegova Pergola u Zambratiji bila je u vrhu najkreativnijih malih restorana u Istri, a u ljeto 2022. bila je stalno puna. No, u proljeće 2023. gospodin Vežnaver je trajno zatvorio Pergolu, preselio se u Split i počeo raditi za veliku prehrambenu i trgovačku industriju. Njegovim povlačenjem iz restoranskog kuhanja, hrvatska je gastronomska scena pretrpjela značajan gubitak, a prehrambena industrija nije od toga imala velike koristi.

David Skoko, Batelina

David Skoko ne kuha u obiteljskom restoranu najmanje šest godina. Postao je, zasluženo, velika televizijska zvijezda. Skoko je odličan prezenter, kojeg kamere vole, i koji još uvijek ima vremena za međunarodnu TV karijeru, s emisijama jačima od serijala Novi gušti i Stara kužina, koje se povremeno emitiraju na 24Kitchen. No, mogao je biti još veći… rekao bi Marlon Brando u filmu Na dokovima New Yorka. Skoko je mogao postati jedan od najboljih hrvatskih chefova svih vremena, a Batelina jedan od najboljih restorana u regiji. Ovako je Batelina tek dobar, konvencionalni riblji restoran (što nije malo), a Skoko je televizijski chef koji atraktivno predstavlja uglavnom manje talentirane kolege.

Ana Ugarković, Mali bar

Ana Ugarković, najpopularnija hrvatska medijska chefica, iznimno je talentirana kuharica, no, nažalost, nije imala snage dovoljno dugo ostati u restoranskom poslu. Ovih se dana navodno zatvara i njen istarski gastronomski speakeasy. S nostalgijom pamtimo slavne dane zagrebačkog Malog bara, kada je gospođa Ugarković ondje pripremala najukusniju bistronomsku sezonsku hranu u Zagrebu.

Mario Mihelj, El Toro, Maredo

mario-mihelj

Mario Mihelj napustio je svakodnevno restoransko kuhanje na vrhuncu snage i kreativnosti, što je velika šteta. Nije samo talentirani kuhar; on je i sposoban menadžer koji zna gotovo sve o restoranskom poslu. Umjesto da vodi jedan, dva ili pet restorana, u idućih će nekoliko godina voditi žiri Masterchefa. Hrvatski Masterchef već je poznat kao ubojica vrhunskih chefova.

Goran Kočiš, Noel, Nico’s

Goran Kočiš toliko je dobar da je u samo nekoliko mjeseci preporodio zagrebački bistro Nico s, gdje kuha nekoliko dana u tjednu. No, ne radi punim radnim vremenom u restoranima, još otkako je nakon zagrebačkog potresa napustio Noel. Kočiš je, dapače, u međuvremenu odbio nekoliko dobrih ponuda za posao, uključujući mjesto chefa u jednom od najluksuznijih hrvatskih hotela. Ali zato je ušao u žiri Masterchefa.

Robert Hromalić, Time, Le Kolač

le-kolac-hromalic

Robert Hromalić najbolji je hrvatski slastičar, uz Mašu Salopek. Lani je morao zatvoriti Le Kolač jer poslovanje nije išlo dobro. Mladi je čovjek, i nadamo se, privremeno se povukao iz ugostiteljstva. Trenutno radi u prehrambenoj industriji.

Bruno Vokal, Noel

vokal

Bruno Vokal jedini je chef na ovoj listi koji redovito kuha u restoranu. Gospodin Vokal već drugu godinu radi kao sous chef u dubrovačkom restoranu 360, koji zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. No, moramo priznati da nam nije jasno zašto se čovjek, koji je bio glavni chef vrlo progresivnog restorana s Michelinovom zvjezdicom, sada zadovoljava ulogom sous chefa u vrlo konvencionalnom restoranu. To je kao da Zlatko Dalić postane zamjenik selektora slovenske, austrijske ili bosanskohercegovačke reprezentacije — zamjenik, a ne izbornik.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.