Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sjajnim ručkom u Plavom podrumu završena je uspješna kvarnerska turneja velike sicilijanske vinarije Donnafugata

Donnafugata je jedna od tri najznačajnije sicilijanske vinarije. Donnafugata, Planeta i Tasca d’Almerita posljednjih su četrdeset godina definirale sicilijansku vinsku scenu i stvorile modernu vinsku industriju na najvećem talijanskom otoku. Treba svakako spomenuti i Marca de Bartolija, kvalitetom iznimnu butiknu vinariju koja je, nažalost, u Hrvatskoj gotovo nepoznata.

Obitelj Rallo, čija peta generacija danas upravlja Donnafugatom, vinogradarstvom i vinarstvom počela se baviti još u 19. stoljeću. Vinarija Donnafugata osnovana je 1983. godine. Naziv Donnafugata, odbjegla žena, referira se na kraljicu Mariju Karolinu koja se, navodno, početkom 19. stoljeća skrivala u sicilijanskim vinogradima pred Napoleonovom vojskom. Taj podatak nije moguće verificirati, ali priča zvuči zanimljivo.

Donnafugata je jedna od prvih sicilijanskih vinarija koja se pojavila u Parkerovom Wine Buyer’s Guideu, nekadašnjoj globalnoj vinskoj bibliji. Danas proizvodi vina na nekoliko lokacija: u povijesnim podrumima obitelji Rallo u Marsali, u vinariji Contessa Entellina na zapadnoj Siciliji te u spektakularnim vinogradima na otoku Pantelleria, gdje se od sorte zibibbo proizvodi genijalni Ben Ryé, jedno od najboljih talijanskih slatkih vina. Važno je istaknuti da je Pantelleria udaljena dva sata plovidbe od Tunisa i čak šest sati od Sicilije. Stoga je Ben Ryé, što na arapskom znači sin vjetra, vjerojatno najbolje sjevernoafričko vino do danas.

Prije desetak godina Donnafugata je kupila vinograde na Etni, što se pokazalo strateški važnim; vina s Etne postala su zaseban, visokokomercijalni i visokokvalitetni segment talijanske vinske industrije. Svi vinogradi Donnafugate u ekološkom su uzgoju, a pojedine serije etiketa dizajniraju osobno Dolce & Gabbana; Domenico Dolce je rođeni Sicilijanac.

Alessandro Vecchi, ugledni i utjecajni talijanski sommelier, Donnafugatin menadžer za izvoz i brendove, ovih je dana posjetio Kvarner, gdje je u suradnji s menadžerima G3Spiritsa u nizu restorana predstavio vina Donnafugate; reakcije su bile više nego entuzijastične.

Vecchi je, uz pomoć hrvatske sommelierke Ines Matić, Donnafugatu predstavio u riječkoj vinoteci Vinea Gold, zatim u Verandi u Voloskom, u više restorana na kvarnerskoj obali, a ova uspješna mini turneja završila je odličnim ručkom u Plavom podrumu.

Većinu Donnafugatinih etiketa dizajnirao je veliki talijanski ilustrator Stefano Vitale

U Verandi smo prvo kušali Donnafugata Brut Vino Spumante Bianco iz 2020., napravljen klasičnom, šampanjskom metodom od chardonnaya i crnog pinota. Riječ je o svježem, otmjenom vinu čvrste strukture, srednjeg tijela, s finim okusima tostiranog kruha, badema i citrusa. Proizvodi se, nažalost, u vrlo malim količinama.

Slijedio je Sur Sur napravljen od grilla, jedne od najpopularnijih sicilijanskih bijelih sorti, od koje se među ostalim proizvodi i Marsala. Sur Sur je vino izraženih cvjetnih i biljnih aroma, svježe, ugodno zaokruženo i odlično pristaje uz bijelu ribu, kozice, vongole, dagnje i ljetno povrće.

Zatim smo probali Isolano, proizveden od carricantea. Carricante je autohtona sicilijanska bijela sorta, osobito važna za vina s Etne. Može uspijevati na vrlo visokim položajima, do tisuću metara, i odlikuje se snažnim kiselinama, pa je pogodna i za proizvodnju pjenušaca.

Donnafugatin Isolano vinificira se od grožđa s 650 do 750 metara nadmorske visine. Isolano je izrazito intenzivno, vertikalno bijelo vino, s vrlo dugim, drastično mineralnim, gotovo slanim okusom i velikim tijelom. Isolano je jedno od najboljih sicilijanskih vina koje smo kušali posljednjih godina. Treba ga piti uz jastoge, hlapove i škampe, ali i uz trilje, ježince i botargu, jer se izvrsno slaže s jodom.

Tancredi je jedno od prestižnih crnih vina Donnafugate. Tancredi je cuvée lokalne sorte nero d’avola, cabernet sauvignona i tannata, francuskog grožđa koje se proslavilo u Urugvaju. Tancredi iz 2020. ezoterično je, raskošno bogato vino, specifičnog bouqueta u kojem se miješaju svježe crno bobičasto voće i korice suhih citrusa, s mnogo začinskih elemenata. Tanini su intenzivni, ali zreli. Tancredi iz 2020. vino je za steakove, koje pred sobom ima još barem dvadesetak godina razvoja i rasta.

Večeru u Verandi završili smo veličanstvenim Ben Ryéom. Ben Ryé se proizvodi od zibibba, zapravo aleksandrijskog muškata. Aleksandrijski muškat smatra se jednom od najstarijih sorti vitis vinifere i mogućim roditeljem vrlo brojne obitelji muškata. Ben Ryé se proizvodi od prirodno sušenog zibibba, sadrži mnogo šećera, između 190 i 200 grama, ali i iznimno visoke kiseline, pa se ne doima preslatkim. Ben Ryé, jedno od najintenzivnijih slatkih vina koja se prodaju u Hrvatskoj, plijeni ultrahedonističkim okusom i iznimno kompleksnim bouquetom u kojem dominiraju marelice, breskve, ušećerena narančina kora, cimet i slatki dimljeni bademi. Okus je pun meda, oraha, suhih smokava i citrusa. Ben Ryé je zapravo povoljan za svoju, uistinu najvišu klasu: košta oko 70 eura.

Naravno, bilo bi promašeno pisati o Donnafugati, a ne spomenuti njezino najpoznatije suho crno vino. Mille e Una Notte (1001 noć) proizvodi se od sorte nero d’avola, uz dodatak syraha i petit verdota. Vino je puno tanina ali mekano, s atraktivnim bouquetom šljiva, borovnica i vanilije, podcrtanim nijansama crnih maslina i makije. Mille e Una Notte vino je koje bismo pili uz wagyu i visoku divljač. Može trajati vrlo, vrlo dugo.

U srijedu je Donnafugata pronašla utočište u Plavom podrumu, najboljem kvarnerskom restoranu. U Plavom podrumu gospodin Vecchi degustirao je uglavnom hrvatska vina. Uz morski pršut od tune i mozaik od brancina, dva klasična predjela Plavog podruma, Daniela Kramarić točila je Matoševićevu Zelenu Grimaldu, jedan od najboljih hrvatskih sauvignona. Uz jakovske kapice s Ipšinim crnim tartufima pila se Malvazija OMO velikog enologa Milana Budinskog. OMO je impresionirao gospodina Vecchija, koji je fotografirao etiketu i kazao da je šteta da se tako dobro vino proizvodi u ograničenim količinama.

Uz divljeg zubaca gospođa Kramarić točila je vrhunske korčulanske pošipe, Nericu i Casa Boschi, dok smo uz izvrsne škampe u umaku od pastrnjaka pili Donnafugatin Isolano. U srijedu popodne Alessandro Vecchi otišao je u Istru, gdje je posjetio vinariju Ivana Damjanića i gastrohotel San Rocco. Nakon ove kratke ali efikasne kvarnerske turneje, vjerojatno nema ozbiljnijeg kvarnerskog restoratera koji nije čuo za Donnafugatu. Donnafugatina vina u Hrvatskoj distribuira Vinea Gold.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.